Lifestyle

#gastro

Umjesto u kupovnim, uživajte u domaćim umacima, namazima, preljevima…

Umjesto u kupovnim, uživajte u domaćim umacima, namazima, preljevima…
Privatna arhiva

Umaci, preljevi i ostali kupovni dodaci iz staklenke ne mogu se mjeriti sa svježinom onih spravljenih kod kuće

Pustite duha iz kupovnih bočica i u njih spremite domaće okuse. Evo prijedloga za pivski humus, umak za roštilj, aromatizirano ulje i slatki relish od luka:

Pivski humus

Proizvođač piva s Aljaske u humus dodaje pivo da mu pojača okus. U pire smiksajte dvije limenke ocijeđenog slanutka, 1 žličicu limunova soka, 2 nasjeckana češnja češnjaka, 1 žličicu sezama, 1/4 čaše piva, 1 žličicu korijandra, 1 žličicu kumina, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice kajenskog papra. Sparite sa svježim pivskim kruhom. Dostatno za 3 šalice.

Slatki umak za roštilj

Na srednje jakoj vatri 3 do 5 min propirjajte nasitno nasjeckan luk i češanj češnjaka. Ulijte 2 šalice root beera; kuhajte dok ne ostane pola tekućine, 15 do 20 min. Umiješajte 1 šalicu kečapa, 2 žlice smeđeg šećera, 1/2 žličice kajenskog papra i 1/2 žličice dimljene paprike. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, 25 min. Poslužite sa svinjetinom. Dostatno za 1 šalicu

Ulje s češnjakom i svježim biljem

Talijani odreske poslužuju nakapane aromatičnim uljem. Uzmite šaku opranog začinskog bilja (bosiljak, peršin, majčina dušica); krupno narežite s češnjem češnjaka i prstohvatom soli te uronite u 1 šalicu ekstradjevičanskoga maslinova ulja. Ostavite da se marinira najmanje 30 minuta. Nakapajte po odresku s roštilja ili sendviču od pečenog povrća. Dostatno za 1 šalicu

Slatki relish od luka s majčinom dušicom

Ovo je nešto poput džema od luka – stavite na sendvič s pečenom govedinom. U velikoj tavi na srednjoj vatri na po 2 žlice maslaca i ulja pirjajte 2 luka narezana na ploške i 1 žličicu sušene majčine dušice dok luk ne omekša, 5 do 10 min. Dodajte 1 šalicu javorova sirupa i 4 žlice octa od sherryja; kuhajte dok se luk ne karamelizira. Posolite i popaprite. Dostatno za 1 šalicu.


Reci što misliš!