Lifestyle

fit tajne

Ne odbacujte sve kalorije, jer nisu sve iste

Ne odbacujte sve kalorije, jer nisu sve iste
Thinkstockphotos.com

Vođenje dnevnika prehrane, kakve nude brojne aplikacije za mobitele, pomaže provoditi strategiju mršavljenja odgovornije

Filozofija gubitka kilograma prilično je jednostavna i svima je jasno kako treba unositi manje kalorija nego što nam je potrebno za stvaranje energije. No mnogi još ne razumiju da sve kalorije nisu iste i da ima razlike u izvorima kalorija koje jedemo.

Prerađena hrana bogata zasićenim mastima i rafiniranim škrobom ili šećerom često uzrokuje upale zbog kojih izostaje osjećaj sitosti pa jedemo više nego što trebamo. Pored toga, ovakva hrana može izazvati i ovisnost.

U prehranu uključite više cjelovite, neprerađene hrane poput povrća, nemasnih bjelančevina i zdravih masnoća koje će vas zasititi i vašem ograničenom unosu kalorija dati neku prehrambenu vrijednost.

Za nekoliko tjedana u vaš bi mozak trebali opet dolaziti ispravni signali tijela o gladi ili sitosti pa ćete se osjećati manje gladnima i posljedično jesti manje količine hrane.

Vođenje dnevnika prehrane, kakve nude brojne aplikacije za mobitele, pomaže provoditi strategiju mršavljenja odgovornije i istraživanjem je dokazano kako su ljudi koji su to činili izgubili dvostruko više kilograma od onih koji nisu vodili dnevnik.

Proteini vam trebaju za rast mišića koji će ubrzati vaš metabolizam i sagorijevati više masti. Skupina koja je konzumirala dvostruko više proteina od preporučene dnevne količine (110 grama za ženu od 55 kilograma) izgubila je 70 posto svojih masnih naslaga, dok su oni koji su u programu mršavljenja konzumirali preporučenu količinu proteina izgubili samo 40 posto masnih zaliha.

Povrće obiluje zasitnim vlaknima i morate se dobro potruditi da biste jedući povrće unijeli previše kalorija. Tri zdjelice brokule nije malo hrane, a u njima nema ni 100 kalorija. S voćem treba biti oprezniji - osim što je lako pretjerati s konzumacijom, može sadržavati puno kalorija jer obiluje šećerom.

Zbog dijeta s niskim udjelom masti ljudi su razdražljivi i osjećaju se uskraćenima jer masti daju hrani okus i stvaraj osjećaj sitosti. Masti biljnog porijekla, poput maslinovog ulja, avokada ili oraha, zdrave su i vrlo zasitne.

Pokušajte u svaki obrok i međuobrok uključiti sva tri izvora hranjivih tvari. Osim mesa, peradi i morskih plodova, dobri izvori proteina su grah, leća, jaja, tofu i jogurt. Što se tiče količine masnoća, orijentaciono je to jedna do dvije jušne žlice po obroku. Za prilog jedite povrće, a uz svaki obrok pojedite i nešto voća. Sudionici jedne studije koji su se držali ovih pravila konzumirali su u prosjeku oko 300 kalorija manje, a nisu bili gladniji u usporedbi s vremenom kad su jeli više.

 


Reci što misliš!