Lifestyle

alarmantno

Plastika koju vidimo na plažama samo je pet posto onečišćenja mora!

Plastika koju vidimo na plažama samo je pet posto onečišćenja mora!

Istraživanja pokazuju da se 94% plastike koju smo proizveli ipak nalazi na dnu mora, daleko od očiju. Tek 1% pluta na površini, a ono što vidimo na plažama i uvalama samo je 5% plastike koja je završila u morima i oceanima.

Predstavnici Greenpeacea pridružili su se ovoga vikenda akciji čišćenja uvale Tarej, u organizaciji udruge TERRA HUB, uz potporu Grada Cresa i inicijative Zero Waste Croatia. 

Od velike količine prikupljenog plastičnog otpada simbolično su predstavili instalaciju dupina koji je omiljeni stanovnik cresko-lošinjskog akvatorija, a ugrožen je rastućom količinom plastike u moru. U gradu Cresu organizirane su edukativne radionice za djecu, a prolaznici su se mogli informirati, izračunati vlastiti plastični otisak  i  potpisati peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Šokantne studije procjenjuju da u mora i oceane ulazi do 12,7 milijuna tona plastike godišnje, odnosno jedan kamion plastike svake minute, a da bi se do 2050. godine 12 milijardi tona plastičnog otpada moglo naći u okolišu.

U samo dva dana na jednoj plaži na Cresu prikupili su 3 velika kontejnera plastičnog otpada.

Istraživanja pokazuju da se 94% plastike koju smo proizveli ipak nalazi na dnu mora, daleko od očiju. Tek 1% pluta na površini, a ono što vidimo na plažama i uvalama samo je 5% plastike koja je završila u morima i oceanima. Znanstvenici su dokumentirali čak 700 morskih vrsta pogođenih najezdom plastike. Čak 9 od 10 ptica koje žive uz more, 1 od 3 morske kornjače i više od polovice jedinki kitova i dupina unijelo je plastiku u probavni sustav.


Reci što misliš!