prehrana
Zašto biste trebali izbjegavati light sireve?
Tzv. light-manija osvojila je ne samo one koji su na dijeti ili se ne žele debljati, nego i sve ostale konzumente.
Tako se u hladnjacima umjesto klasičnih ili bolje rečeno normalnih namirnica nalaze njihove lagane varijante, s reduciranom masnoćom: light marmelade, mliječni namazi, majoneza, jogurti, svježi sirevi, ali i oni tvrdi, zreli. No, je li ovaj način prehrane, koji polako postaje trend i opće prihvaćen, ustvari dobar?
Sklonost mliječnim light proizvodima, u kojima je reducirana prirodna masnoća, proizlazi iz često plasirane priče po medijima u kojoj se mliječni proizvodi opisuju kao nezdrava hrana koja sadrži visoke udjele masnoće te dolazi do debljanja i povišene razine LDL kolesterola, što rezultira bolestima srca te u konačnici moždanog udara. I to sve zbog konzumiranja mliječnih proizvoda – namaza, napitaka i sireva.
Neopravdan strah od LDL kolesterola
No, prava je istina da su niske masnoće prisutne u mliječnim
light proizvodima nezdravije nego u onim normalnima jer se
nepotrebno odričete zdravih masnoća. Stoga nema potrebe da ih se
odričete. Jedino što bi trebali paziti u kojoj količini ih
konzumirate i s čime kombinirate. Najbolje bi bilo da ih
izbjegavate u kombinaciji s ugljikohidratima (kruhom,
tjesteninom, krumpirom…).
Ovu tvrdnju potkrepljuje i istraživanje Sveučilišta u Dublinu u kojem su znanstvenici otkrili kako su ljudi koji jedu ‘normalan’ sir zdraviji nego što se mislilo. Za potrebe istraživanja, 1500 sudionika od 18 do 90 godina su ispitani o njihovim prehrambenim navikama, poglavito konzumaciji mliječnih proizvoda – mlijeka, sira, jogurta, vrhnja, maslaca…
Jedu masne sireve i imaju manji BMI
‘Otkrili smo da sudionici studije koji su jeli puno sira, imaju u
svome organizmu značajno više zasićenih masnoća od onih koji su
malo ili nimalo konzumirali sir, ili su pak jeli sireve s
reduciranom masnoćom.
Međutim, to nije imalo utjecaja na razine LDL kolesterola u njihovoj krvi’, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Emma Feeney. Pored toga, istraživači su otkrili da su sudionici studije koji konzumiraju puno mliječnih proizvoda, imaju manji indeks tjelesne mase (BMI), manje masnog tkiva, vitkiji su u struku i imaju niži krvni tlak nego oni koji ne jedu toliko jogurta i sira.
Usto, uočeno je i da osobe koje konzumiraju mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masnoća apsorbiraju više ugljikohidrata i imaju veću razinu LDL kolesterola od onih koji jedu iste mliječne proizvode u punomasnoj verziji, piše Sretna.hr.
Izdvojeno
-
Grad Benkovac je kroz provedbu Intervencijskog plana s ciljem rješavanja problematike stambenog zbrinjavanja svojih građana tijekom 2023. godine izgradio 2 stambene zgrade u ulici Plemena Lapčana na Kaštelu u Benkovcu.
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
Reci što misliš!