nekoliko je razloga
Zašto treba izbjegavati kruh i kolače iz trgovina
Brzo povećanje udjela konzumacije ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka, tvrde francuski znanstvenici
Kruh iz trgovina definitivno više nije onaj koji smo jeli kad smo bili mali - tada smo kupovali "pola kile kruha" jer je, pazi vraga, toliko i težila polovina štruce, a i okus je bio drugačiji. Naravno, nije baš bilo puno biranja - bijeli, polubijeli i crni pred četrdesetak godina bili su gotovo jedini u ponudi.
Sada kad dođete pred odjel kruha u trgovini možete provesti pola sata birajući, a zamaman miris svježe ispečenog kruha kad tete otvore pećnicu daje vam osjećaj sigurnosti jer - sad je upravo ispečeno, samo za vas...
I mogli bismo ovu bajku raspredati još satima, da francuski znanstvenici nisu objavili studiju u kojoj se rizik od obolijevanja od raka povezuje s konzumacijom industrijski prerađene hrane, osobito "ultraprerađene" hrane poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona, prenose mediji.
U studiji objavljenoj u britanskom časopisu British Medical Journal obuhvaćeno je 105 tisuća ljudi. Znanstvenici s pariškog sveučilišta Sorbonne Paris Cite sugeriraju u studiji da se sa sve većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik od obolijevanja od raka.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da je prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje, te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja raka.
Francuski znanstvenici su se usredotočili na "ultraprerađenu" hranu - u studiji su tijekom pet godina pratili zdravstveno stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja udjela "ultraprerađene" hrane u jelovniku.
"Ti rezultati sugeriraju da bi brzo povećanje udjela konzumacije ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka", navode znanstvenici.
Oni međutim dodaju da se ti rezultati trebaju "potvrditi na drugim velikim" studijama, te da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji su uzroci moguće povezanosti industrijske hrane i slučajeva raka. Ova je studija daleko od toga da bude konačna potvrda povezanosti raka i konzumacije industrijski prerađene hrane, navodi BBC.
Vezane vijesti
-
Od tosta i jaja za doručkom do kiflica uz večeru, kruh je važan dio obroka u brojnim domovima. U mnogim slučajevima kruh može biti i zdrav dio vaše prehrane. Naime, određene vrste kruha od cjelovitih žitarica i vrste bogate proteinima mogu pomoći u naporima da izgubite kilograme i smanjiti krvni tlak, pokazale su studije.
-
Kruh je poprilično jednostavna namirnica, ali je činjenica da mnogi ne mogu zamisliti obrok bez njega. Nažalost, on baš i nije pretjerano zdrav.
-
-
Vegani su rijetko pretili i imaju manji rizik od nekih bolesti, ali moraju biti svjesni ove opasnosti.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!