Lifestyle

pašta i još svašta

Sve je spremno za Istarski festival pašte u Žminju

Sve je spremno za Istarski festival pašte u Žminju

5. Istarski festival pašte će se održati od 30. lipnja do 1. srpnja 2018. godine u Žminju. Pored programa Istarskog festivala pašte, predstavljeni su i meniji za Šetimanu od pašte.

Uvodnu riječ održao je načelnik Općine, Željko Plavčić, zahvalivši se svim prisutnima te naglasivši ljubav koju Žminjci gaje prema domaćoj istarskoj tjestenini. Ljubav koja je započela već početkom stoljeća kada je osnovana zadruga Stari Malin. Najavio je i bogati gastronomski i zabavni program te ovogodišnju novost Žminj Craft Beer.  

„Ovogodišnje izdanje Istarskog festivala pašte bit će bogatije no ikad, s više od 25 izlagača raznih proizvoda koji se vežu uz uživanje u tjestenini, brojnim predavanjima, prezentacijama i naravno radionicama gdje svatko može naučiti pripremati istarske fuže, pjukance ili raviole“, kazala je direktorica Turističke zajednice Žminj Nensi Pereša Licul. Kao i prijašnjih godina, Šetimana od pašte odlična je prilika za kušati jela spravljena od istarske tradicionlne tjestenine uz čašu vrhunskog vina, a sve po promotivnoj cijeni od 40 kn.

Žminjski ugostitelj, ali i gost kuhar na festivalu, Pino Kuhar, rekao je riječ - dvije na temu fetivala. Kao pokretač Makarunijade, manifestacije koja je prethodila današnjoj, i iskusni kuhar i profesor ukazao je na različitosti tijesta kojima se mijesi pašta. Od običnog, do tijesta s jajima, pa do dizanog i punjenog, Festival pašte nudit će široku paletu okusa. „Pojavom turizma u 70-tim godinama prošlog stoljeća, počele su se uvoditi promjene u tradicionalnu istarsku kuhinju pa nastaju nove recepture koje će također bit predstavljene“, rekao je chef Pino.

Tijekom manifestacije bit će moguće kušati i Žminjski pjat kojim se odaje počast žminjskim proizvođačima, a kojeg će spraviti Denis Zembo.

Novitet ovogodišnje manifestacije je proširenje manifestacije na prostor Spod kaštela (ispod zidina Zad kaštela) gdje će se održati Žminj Craft Beer u organizaciji Udruge Geminianum.  Tomislav Erman je ispred Udruge najavio dolazak 11 proizvođača craft pive, bogat program za ljubitelje pive te mogućnost praćenja utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva u sklopu manifestacije.

Programi Festivala pašte i Žminj Craft Beer-a sjedinit će programe na podiju velike kuhinje cooking show-a Festivala pašte Zad kaštela, uz sljubljivanje pašte i pive, ali i kroz razna predavanja koja će se održati u Čakavskoj kući na temu pašte i pive.

Izlagača na ovogodišnjem Festivalu imamo više no lani. Dolaze iz svih dijelova Hrvatske, od naravno Žminja, pa Svetog Petra u Šumi, Loborike, Pule, Motovuna, Buzeta, Labina, zatim Zagreba, Kaštel Kambelovca, Igrišća u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Đakova i Bilja u Osječko-Baranjskoj županiji, Cernika u Brodsko-Posavskoj županiji te iz Varaždina.

Predstavit će se s proizvodima od aronije, vinima, sirevima, jogurtima, skutom, soljenom plavom ribom, inćunima i srdelama, ribljim paštetama, hobotnicama, tortama, kolačima, čokoladama, medom, pršutima, kobasicama, pancetom, mortadelom, salamama od mesa boškarina s tartufima, s mesom jelena, magarećim mesom ili pak mesom istarskog goveda s teranom i malvazijom, mašinama za izradu tjestenine i domaćih keksi, kremama od smilja, lavande i bršljana, uljem konoplje, konopljinim proteinskim prahom, konopljinim brašnom. Naravno, riječ je o industrijskoj konoplji, da ne bi bilo zabune. Dolaze nam u Žminj i gospodarstva koja se bave ekološkim uzgojem povrća, rezanaca s medvjeđim lukom, koprivom, vrganjima, šipkom, bućom itd. Više od ovoga nećemo otkrivati.

 


Reci što misliš!