Lifestyle

američka preporuka

Bloomberg: Zaboravite Hrvatsku, posjetite "pravi" Balkan

Bloomberg: Zaboravite Hrvatsku, posjetite
YouTube Screenshot

Američki Bloomberg u rubrici o luksuznim putovanjima piše da Hrvatsku, iako ima obalu dužu od francuske i portugalske zajedno te više otoka od Maldiva, treba zaboraviti i ovo ljeto posjetiti "pravi" Balkan.

Autor teksta Zaboravite Hrvatsku: Zašto morate posjetiti pravi Balkan piše da rastuće brojke u zemlji u kojoj je broj turista četiri puta veći od broja stanovnika bude kontroverze, a posebno je istaknuo Dubrovnik za koji kaže da zbog gužvi, baš poput Venecije i Barcelone, razmatra restriktivne turističke mjere, što dijelom pripisuje i Igri prijestolja.

"Teško je naći vrijeme godine za mirno, istinsko iskustvo u Dubrovniku", piše autor pa dodaje kako je u susjedstvu ponuda slična, no bez tolikih gužvi. Čitatelje Bloomberga poziva tako da ovo ljeto, umjesto Hrvatske, posjete sljedećih pet destinacija.

Jezero Bled u Sloveniji

Sloveniju navode kao idealnu zemlju za obiteljska putovanja, a čitateljima predlažu da tamo provedu pet do sedam dana. "Prvo prošetajte ulicama Ljubljane, a zatim se uputite na bajkovito jezero Bled. Svakako posjetite i crkvu Marijina Uznesenja, jednu od najpoznatijih znamenitosti Slovenije. Posjetite i Nacionalni park Triglav i jezero Bohinj", pišu.

Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori

Autor navodi kako Crna Gora ima izvanrednu reputaciju zbog divne jadranske obale i raznovrsnih nacionalnih parkova. Za posjet Crnoj Gori preporučuju tri do pet dana, a nazivaju je najboljom lokacijom za road trip.

Albanska planina Prokletije (Accursed Mountains) 

"Albanske Alpe", kako je autor nazvao planinski masiv na sjeverozapadu Albanije, etiketirali su kao najbolju balkansku lokaciju za planinare.

Mostar, BiH

Za Mostar pišu kako postaje kulturni centar u regiji, izdvajaju obnovljeni Stari most, kao važan primjer islamske arhitekture, a napominju kako valja obratiti pažnju i na grafite te uličnu umjetnost tog grada.

Sofija, Bugarska

Bloomberg svojim čitateljima predlaže i da posjete Sofiju, glavni i najveći bugarski grad, za koji navode da je postala moderna destinacija. Zbog izvrsnih restorana i impresivnog broja javnih parkova uspoređuju je s Pragom, Budimpeštom i Berlinom, uz napomenu kako je puno pristupačnija.


Reci što misliš!