Lifestyle

samo za hrabre

Mlijeko žohara: biste li dali šansu novoj 'superhrani' ?

Mlijeko žohara: biste li dali šansu novoj 'superhrani' ?
Pixabay

Ne brinite, ne radi o mlijeku napravljenom od samljevenih kukaca. Kukci su došli u centar pažnje nakon istraživanja u kojem su znanstvenici istražili mlijeko pacifičkog žohara.

Ova vrsta žohara, preciznije diploptera punctata, obitava na području Astralije, Havaja i Azije, a proizvodi nevjerojatno nutritivno bogato mlijeko za svoje potomke. Ovo je ujedno i jedina vrsta žohara koja radi hrani svoje mlade mlijekom.

Prikupljanje mlijeka žohara problematično je. Za razliku od sisavaca, ovaj žohar mlijeko sadrži u sebi. Znanstvenici su otvorili uginulu žensku jedinku žohara koja je nosila mlade i izvadili kristalizirano mlijeko.

Koliko je zdravo mlijeko žohara? 

Odgovor je iznimno zdravo. Prema istraživanju mlijeko sadrži proteina i lipide, a posebno je nutritivno jer je namijenjeno rastu. Proteini sadrže 20 vrijednih amino kiselina, a lipidi esencijalne masnoće.

Sanchari Banerjee, jedna od autorica istraživanja, objasnila je da je mlijeko žohara, kada govorimo nutritivnim vrijednostima, puno korisnije od tradicionalnog kravljeg mlijeka, piše Život i stil.

Nažalost, ovu 'superhranu' ne možete naći u supermarketima pa čak ni u trgovinama zdrave hrane. Kristali mlijeka još uvijek se istražuju te neće biti ni u skorije vrijeme dostupni za konzumaciju ljudima. 

No, da mlijeko žohara stoji na polici u vašoj obližnjoj trgovini, biste li ga kupili?


Reci što misliš!