Lifestyle

njemački istraživači otkrili

Ljubljenje s voljenom osobom je dobro za zdravlje

Ljubljenje s voljenom osobom je dobro za zdravlje

Znamo da su poljupci pravo uživanje, ali je poljubac voljene osobe jako dobar i za opuštanje, ljepotu i zdravlje

Jeste li znali da poljubac voljene osobe može produljiti život za pet godina? Njemački istraživači došli su do zaključka da pojedinci, koji svako jutro prije odlaska na posao poljube voljenu osobu, mogu živjeti i pet godina dulje. Ovo zvuči nemoguće, ali takvi ljudi zarađuju više, imaju manje prometnih nesreća i manje izostaju s posla zbog bolesti.

Koliko se točno kalorija sagori poljupcem, teško je reći, ali ako bi uzeli u obzir poznata istraživanja i od svih podataka napravili srednji izračun, ljubljenje troši dvije do šest kalorija. Ne baš poput sat vremena provedenih u teretani, ali i to je nešto. Znate li da se za vrijeme ljubljenja aktivira otprilike 30 mišića lica i vrata? To će vašem licu vratiti zategnutost, a hormonski vrtlog u tijelu će vašu kožu učiniti glatkom i zategnutom.

Poljubac je prirodno sredstvo za opuštanje, rezultati istraživanja govore o tome da ljubljenje opušta kortizol koji djeluje relaksirajuće, a uz njega otpušta i endorfin zbog kojega ćete se osjećati dobro! Zabilježeno je da miješanje pljuvačke pojačava djelovanje dopamina koji pomaže kod romantičnog zbližavanja.

Dopamin i endorfini smanjuju osjetljivost na bol, pa ako vas muči glavobolja, prije nego što uzmete tabletu, ljubite se nekoliko minuta.

Jedno istraživanje tvrdi da je poljubac dobar način za sprječavanje alergija. Ispitivanje se provodilo nad 24 pacijenta s dermatitisom i 24 pacijenta s alergijskim rinitisom koji su se tada nalazili u bolnici u Osaki. Zamoljeni su da se pola sata ljube s voljenom osobom. Nakon obavljenog zadatka, napravljeni su testovi na pacijentima koji su pokazali da je ljubljenje poboljšalo njihov imunološki sustav.

Ljubite se samo s onima koje zaista volite, i vaši poljupci donijet će nešto dobro u vaš život.


Reci što misliš!