Lifestyle

s kraljevskih dvorova

Imena članova kraljevske obitelji pomno se biraju, a sada znamo i zašto

Imena članova kraljevske obitelji pomno se biraju, a sada znamo i zašto
John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Koja se imena stoljećima provlače kroz kraljevsku dinastiju.

Kraljica Elizabeta II - Elizabeth Alexandra Mary
Kada je rođena, danas najvažnija osoba u britanskom kraljevstvu, kraljica Elizabeta II, nitko nije niti pomišljao da će ona jednoga dana biti kraljica. No, sve se promijenilo kada je kralj Edward VIII abdicirao s trona 1936. godine, a srećom po Elizabetu, ona je već imala 'kraljevsko ime', koje se itekako uklapalo u sve, budući da se tako zvala i kraljica Elizabeta I. Srednje ime Alexandra dobila je u čast supruge kralja Edwarda VII, kraljice Alexandre, a Mary je bilo ime njezine bake kraljice Mary.

Princ Charles Philip Arthur George
Prvi u redu za britanski tron, princ Charles, a njegovo ime u britanskoj povijesti pojavljuje se tek dva puta, odnosno tek su dva kralja imala to ime. Posljednji kralj Charles živio je oko  1600-te godine. Srednje ime Philip dobio je u čast svoga oca, princa Philipa, Arthur je jednostavno i klasično ime, po uzoru na kralja Arthura, dok je George po uzoru na djeda, kralja Georgea VI.

Princeza Anne Elizabeth Alice Louise
Princeza Anne dobila je klasično britansko ime, koje je posljednjih desetljeća bilo manje popularno u britanskoj kraljevskoj obitelji. Baš kao i u slučaju njezinog starijge brata Charlesa, kraljica Elizabeta II i princ Philip iskoristili su priliku da u odabiru imena odaju sami sebi počast. Tako je njezino drugo ime Elizabeth, dok su Alice i Louise uobičajena kraljevska imena, a tako su se zvali i kćeri kraljice Viktorije.

Princ Andrew Albert Christian Edward
Kada su svog drugog sina nazvali Andrew, kraljica Elizabeta II i princ Philip iznenadili su javnost, budući da se to ime nije prečesto pojavljivalo u kraljevskoj povijesti. No, uz to su mu dodali Albert, koje je bilo ime kraljičinog oca, kralja Georgea VI, ali i voljenog supruga kraljice Viktorije, princa Alberta. Christian je uobičajeno ime u danskoj kraljevskoj obitelji, a Edward je bilo ime čak osmorice britanskih kraljeva.

Princ Edward Antony Richard Louis
Da su kraljica Elizabeta II i princ Philip bili oduševljeni imenom Edward govori i to da su ga dali čak dvojici svojih sinova. I dok je Andrewu, kao i kralju Edwardu VIII, to bilo srednje ime, princu Edwardu je bilo prvo. Srednje ime Antony navodno je dobio u čast supruga princeze Margaret, Antonyja Armstronga-Jonesa, dok je Louis u čast ujaka princa Philipa, Louis Mountbattena. Richard je jednostavno, klasično kraljevsko ime, koje se često pojavljivalo kroz povijest, popur Richarda lavljeg srca.

Princ William Arthur Philip Louis
Baš kao što je i ime njegova oca, Charles, tako je i Wiliamovo ime tipično i klasično kraljevsko ime koji se kroz povijest često pojavljuje u britanskoj kraljevskoj obitelji. Posljednji je bio kralj William IV, prethodnik kraljice Viktorije, koji je umro 1837. Princ William za srednje je ime dobio Arthur, baš kao i njegov otac, Philip u čast na svog djeda, princa Philipa, a Louis je ime koje se često pojavljuje kao srednje ime u kraljevskoj obitelji. Imaju ga i princ Edward i princ George.

Princ Harry - Henry Charles Albert David
Iako ga cijeli svijet zna kao princa Harryja, kako ga svi zovu od rođenja, njegovo pravo ime zapravo je Henry.  Kada mu je dato ime Henry, nitko se nije previše iznenadio, budući da je to bilo uobičajeno ime kroz britansku povijest, koju je obilježio Henry VIII. Princ Harry zapravo je prvi član kraljevske obitelji tog imena nakon ne baš slavnog kralja. Drugo ime, Charles, dobio je po ocu, a Albert po kralju Georgeu VI, čije je puno ime bilo Albert Frederick Arthur George.

Princ George Alexander Louis
Nikoga nije puno iznenadilo kada su svog najstarijeg sina, rođenog 22. srpnja 2013. godine, Kate Middleton i princ William nazvali u spomen na oca kraljice Elizabete II, kralja Georgea VI. Četverogodišnji George ima još dva imena - Louis, baš kako je i srednje ime njegova oca, ali i Alexander, koji je, u ženskoj formi Alexandra, srednje ime same kraljice.

Princeza Charlotte Elizabeth Diana
Malenoj Charlotte Elizabeth Diana, rođenoj 2. svibnja 2015. godine, prvo ime francuskog je porijekla i zapravo je ženska verzija imena Charles, ali i srednje ime sestre Kate Middleton, Pippe Middleton. Druga dva imena princeza je dobila po svojoj prabaki, aktualnoj britanskoj kraljici, ali i u spomen na svoju baku, princezu Dianu.

Princ Louis Arthur Charles
Njegovo ime je francuskog porijekla i ima značenje 'slavnog ratnika' i zanimljivo je da je čak 18 kraljeva Francuske poslije rođenja dobilo to ime. Isto tako, imenom Louis odaje se počast i princu Philipu, čiji je djed bio princ Louis Alexander od Battenberga, kao i voljenom ujaku princa Charlesa, grofu Louisu Mountbattenu, kojeg je 1979. godine ubila IRA. Osim toga Louis u svom punom imenu sadrže još dva člana kraljevske obitelji - princ William, čije je puno ime William Arthur Philip Louis, kao i princ George Alexander Louis, piše Tportal.


Reci što misliš!