Lifestyle

sadrži visoku razinu cinka

Konzervirana tunjevina je opasna za zdravlje

Konzervirana tunjevina je opasna za zdravlje

Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka, no što je sigurno za naš organizam, stoji u studiji provedenoj na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function".

Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva.  "Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i može izazvati multiplu sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna crijeva.", objašnjava voditeljica studije Gretchen Mahler.

Povišena razina cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu. 

Znanstvenici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine, šaproga i piletine. Ispostavilo se da najviše razine cinka sadrži konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi piletina, a potom šparoge. 

Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i glukoze. Znanstvenici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokoj razini cinka može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.  


Reci što misliš!