revolucionarno!
Američki znanstvenici stvorili pivo bez hmelja s okusom hmelja
Američki znanstvenici pronašli su način kako proizvesti pivo koje će imati prepoznatljiv okus hmelja, ali neće sadržavati tu biljku, prilično zahtjevnu za uzgoj.
Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Berkeleyja kažu da bi se tom tehnikom mogla smanjiti ovisnost pivske industrije o hmelju, 'žednoj' i skupoj kulturi, a poznata aroma i okus piva ne bi se promijenili.
Oni su članku u časopisu Nature Communications opisali kako su uspjeli manipulirati genomom pivskog kvasca i dodati mu gene metvice i bosiljka, što je potaknulo proizvodnju aroma kakve se inače dobivaju dodavanjem hmelja tijekom procesa proizvodnje piva.
"Koristeći se tehnikama koje su nam bile na raspolaganju uspjeli smo precizno kontrolirati metabolizam za proizvodnje pravilne količine arome hmelja", kazao je Jay Keasling, profesor kemijskog i biomedicinskog inženjeringa na Berkeleyju.
Postupak nije bio jednostavan jer su znanstvenici morali dodati ista četiri gena svakom nizu kromosoma kako bi stvorili stabilan soj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje piva.
Rezultati su bili toliko uvjerljivi da su zaposlenici obližnje pivovare Lagunitas kazali da je laboratorijsko pivo bilo "hmeljastije" od pravog.
Hmelj je biljka koja traži velike resurse, pa je otprilike za količinu hmelja nužnu za dobivanje pola litra piva potrebno 25 litara vode samo za njegov uzgoj.
Nadalje, potrebno je dosta energije za procesuiranje, prijevoz i skladištenje hmelja.
Drugim riječima, stvaranjem alternativne arome hmelja uštedjelo bi se mnogo vode i gnojiva i cijeli proces proizvodnje piva postao bi ekološki održiviji.
Znanstvenici se upravo tome nadaju.
Vezane vijesti
-
Tako je od početka siječnja do kraja ožujka popijeno 20,7 milijuna hektolitara piva
-
Većina uroda koji se ubere i prerađuje namijenjena je hrvatskim pivovarama, manji dio je za izvoz
-
Istraživači su upozorili na to da bi samo četiri velike čaše piva ili male čaše vina tjedno mogle udvostručiti šanse za probleme s kratkoročnim pamćenjem i prostornom percepcijom. Tvrde da bi ovi problemi mogli dovesti do demencije ako se te količine ne smanje do granica sigurnog pijenja.
-
Stiže sezona blagdana. Bilo da planirate obiteljski ručak ili poslovni domjenak, zdravicu je teško izbjeći. Međutim, alkohol je štetan ako se prekomjerno konzumira. Pa koliko alkohola je onda u redu popiti tijekom uobičajenog izlaska?
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!