Lifestyle

pripazite kako ga konzumirate

Crveni luk pozitivno utječe na vaše zdravlje, ali jedete li ga ispravno?

Crveni luk pozitivno utječe na vaše zdravlje, ali jedete li ga ispravno?

Crveni luk sadrži sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati. Evo koje

Kardiovaskularne bolesti

Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonoide. Znanstveno je dokazano kako sumporni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila i nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, međutim, dobro utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida.

Kosti

Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je osobito važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od prijeloma kuka.

Protuupalno djelovanje

Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protuupalnu moć. Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.

Štiti od raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.

Regulira šećer u krvi i sprječava infekcije

Izvrstan je kod reguliranja razine šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija.

Kako ga konzumirati?

No, treba pripaziti kako ga konzumirate.

Naime, ostavite li nasjeckani luk na zraku dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava!

atma.hr


Reci što misliš!