posljednje pripreme za festival
Chef Tomislav Begić sa svojim pomoćnicima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole spremio šest tisuća sushija
U avanturu spremanja najmanje šest tisuća sushija, a možda i tisuću-dvije više od toga, za gala večeru u „Arsenalu“ kojom se otvara četvrto izdanje „Tuna, Sushi & Wine festivala“ – upustili su se sinoć zagrebački chef Tomislav Begić te njegovi pomoćnici Luka Pavičić i Stanislav Strmečki.
Dragocjenu ruku pomoći dobili su od učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru, „trećaša“ Filipa Nakića, Nadije Hadžić i Filipa Raljevića. Iako nikad prije nisu spremali sushi, zadarski učenici uopće nisu sumnjali u uspjeh, a Nadija je i oduševljena tradicionalnim japanskim specijalitetom.
„Probala sam sushi i jako mi se svidio. Super je“, kazala nam je učenica zadarske škole dok je sa svojim školskim kolegama pažljivo pratila chefa Begića u pripremi jednog od sushija. I ovih šest do osam tisuća sushija koje će spremiti zagrebačko-zadarska ekipa, bit će tek manji dio ukupne ponude ribljih specijaliteta u „Arsenalu“.
Tako će rolice maki tune, maki lososa, uramaki lososa i avokada, uramaki tune i svježeg krastavca, nigirija s tunom, lososom i ebi kozicama, potom negitovo kosana tuna s mladim lukom, mini hobotnica te goma vakame salata – biti u ponudi „Ginger Sushija“, poznatog zagrebačkog restorana koji nudi i promovira sve popularnija japanska jela.
Od prošle godine „Ginger Sushi“ je partner zadarskog „Tuna, Sushi & Wine Festivala“, a zahvaljujući sve većoj potražnji za japanskim specijalitetima, ova sushi kuća od osnovnog restorana u Masarykovoj brzo se proširila i na Zaprešić i Dugavu.
„Sve se više priča o zdravoj hrani u Hrvatskoj, kao što sve veći broj ljudi voli takvu prehranu. Mi obožavamo sushi, pa smo htjeli imati kvalitetan i cijenama povoljan restoran“, kaže nam vlasnica „Ginger Sushija“ Adriana Dobrović koja je s bratom Zvonimirom otvorila jedan od poznatijih restorana zdrave hrane. Iz istog je razloga i bez puno premišljanja, kaže nam, ove godine ponovno došla na TSWF.
„Festival je super! Uvijek se napravi spektakl, pa puno ljudi dođe i uživa u vrhunskoj hrani koju ove godine priprema zaista mnogo poznatih zadarskih i hrvatskih restorana“, dodaje Adriana.
Kako bi spravljanje zaista impozantnog broja sushija bilo moguće u tako kratkom vremenu, iz Zagreba je dopremljen skupocjeni „Fujiseiki“ aparat vrijedan oko 15 tisuća eura koji prethodno pripremljenu rižu oblikuje u prepoznatljive sushi oblike. Završnu ruku dat će kuhari iz „Gingera“, zadarski učenici i chef Begić koji zaključuje:
„Prošle smo godine radili sushije bez aparata, a sada s njim i učenicima cijeli je posao znatno olakšan. Također očekujem kako ćemo neke vještine i znanja prenijeti na zadarske učenike. Radujem se večerašnjoj gala večeri i predstavljaju japanskih specijaliteta zadarskoj publici“.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!