Lifestyle

posljednje pripreme za festival

Chef Tomislav Begić sa svojim pomoćnicima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole spremio šest tisuća sushija

Chef Tomislav Begić sa svojim pomoćnicima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole spremio šest tisuća sushija

U avanturu spremanja najmanje šest tisuća sushija, a možda i tisuću-dvije više od toga, za gala večeru u „Arsenalu“ kojom se otvara četvrto izdanje „Tuna, Sushi & Wine festivala“ – upustili su se sinoć zagrebački chef Tomislav Begić te njegovi pomoćnici Luka Pavičić i Stanislav Strmečki.

Dragocjenu ruku pomoći dobili su od učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru, „trećaša“ Filipa Nakića, Nadije Hadžić i Filipa Raljevića. Iako nikad prije nisu spremali sushi, zadarski učenici uopće nisu sumnjali u uspjeh, a Nadija je i oduševljena tradicionalnim japanskim specijalitetom.

„Probala sam sushi i jako mi se svidio. Super je“, kazala nam je učenica zadarske škole dok je sa svojim školskim kolegama pažljivo pratila chefa Begića u pripremi jednog od sushija. I ovih šest do osam tisuća sushija koje će spremiti zagrebačko-zadarska ekipa, bit će tek manji dio ukupne ponude ribljih specijaliteta u „Arsenalu“.

Kako se sinoć spremao sushi za večerašnje otvaranje Tuna, Sushi & Wine Festivala Kako se sinoć spremao sushi za večerašnje otvaranje Tuna, Sushi & Wine Festivala

Tako će rolice maki tune, maki lososa, uramaki lososa i avokada, uramaki tune i svježeg krastavca, nigirija s tunom, lososom i ebi kozicama, potom negitovo kosana tuna s mladim lukom, mini hobotnica te goma vakame salata – biti u ponudi „Ginger Sushija“, poznatog zagrebačkog restorana koji nudi i promovira sve popularnija japanska jela.

Od prošle godine „Ginger Sushi“ je partner zadarskog „Tuna, Sushi & Wine Festivala“, a zahvaljujući sve većoj potražnji za japanskim specijalitetima, ova sushi kuća od osnovnog restorana u Masarykovoj brzo se proširila i na Zaprešić i Dugavu.

„Sve se više priča o zdravoj hrani u Hrvatskoj, kao što sve veći broj ljudi voli takvu prehranu. Mi obožavamo sushi, pa smo htjeli imati kvalitetan i cijenama povoljan restoran“, kaže nam vlasnica „Ginger Sushija“ Adriana Dobrović koja je s bratom Zvonimirom otvorila jedan od poznatijih restorana zdrave hrane. Iz istog je razloga i bez puno premišljanja, kaže nam, ove godine ponovno došla na TSWF.

„Festival je super! Uvijek se napravi spektakl, pa puno ljudi dođe i uživa u vrhunskoj hrani koju ove godine priprema zaista mnogo poznatih zadarskih i hrvatskih restorana“, dodaje Adriana.

Kako bi spravljanje zaista impozantnog broja sushija bilo moguće u tako kratkom vremenu, iz Zagreba je dopremljen skupocjeni „Fujiseiki“ aparat vrijedan oko 15 tisuća eura koji prethodno pripremljenu rižu oblikuje u prepoznatljive sushi oblike. Završnu ruku dat će kuhari iz „Gingera“, zadarski učenici i chef  Begić koji zaključuje:

„Prošle smo godine radili sushije bez aparata, a sada s njim i učenicima cijeli je posao znatno olakšan. Također očekujem kako ćemo neke vještine i znanja prenijeti na zadarske učenike. Radujem se večerašnjoj gala večeri i predstavljaju japanskih specijaliteta zadarskoj publici“.      


Reci što misliš!