Lifestyle

jedna posebna večer

Sommelier Zrno birao vrhunska vina, a chef Began oduševio novim menijem restorana Foša

Sommelier Zrno birao vrhunska vina, a chef Began oduševio novim menijem restorana Foša

Slavni enolog i sommelier Mladen Zrno predstavljao je vina na radionici i gastronomskoj večeri zadarskog chefa Saše Begana u restoranu Foša !

Tek kada se sljubi vrhunska hrana s vrhunskim i odabranim vinima, govorimo o istinskom gastronomskom užitku – demonstriralo se to na ekskluzivnoj večeri u restoranu „Foša“ koji je s partnerom „Badel 1862“ gostima ponudio najbolje od najboljeg.

Kroz događaj je goste vodio jedan od najslavnijih hrvatskih enologa i sommeliera Mladen Zrno, dok je chef restorana „Foša“ Saša Began ponovno maštovito kreirao meni za sladokusce.

Premijerno su ga pratila vina Korlat Supreme linije te novi Korlat Merlot Boutique iz 2015. godine.

Sommelier Zrno birao vrhunska vina, a chef Began oduševio novim menijem restorana Foša Sommelier Zrno birao vrhunska vina, a chef Began oduševio novim menijem restorana Foša

Bio je tu i lanjski aromatični Sauvignon Daruvar, njegov egzotični vršnjak Korlat Rosé, potom pet godina živahni i harmonični Korlat Cabernet Sauvignon Supremete jedva dočekani,slatki i duboko intimni Korlat Merlot Boutique iz 2015.

Dio vinske ponude, kao i raskošni biljni liker Antique Pelinkovac izrađen po originalnoj recepturi, kušan je već na radionici i kušaonici asortimana „Badela 1862“, što je bio uvod i smjer puta kojim gastronomski plove prestižni zadarski restoran s Jeunes Restaurateurs (JRE) oznakom i renomirana vinarska kuća. Strast pretočena u vino kao da je našla idealnu scenografijuu restoranu koji – uvijek nudi više.

„Ovo je bila najava nove gastronomske ponude s kojom krećemo sljedeće godine. Željeli smo predstaviti tu našu novu priču s domaćim vinarima, a kako je Badel 1862 naš dugogodišnji partner i kako su redovno sa svojim vinima na policama restorana Foša, logično je bilo s njima krenuti. Drugo, željeli smo educirati i naše osoblje“, govori Ana Šašek iz restorana „Foša“ navodeći osnovni povod gastronomskog okupljanja u povijesnom ambijentu zadarskih bedema.

Tako je ovaj gastro event na kojemu su se okupili ugledni gosti iz drugih vinarskih kuća te ljubitelji vrhunske gastronomije, slobodno možemo kazati, ponudio više od uobičajenog.

Chef Began dao je kreaciji „krila“, pa su se odabrana vina sljubila u slijedu: St. Jacques s bademima na pireu od mrkve i carpaccio od brancina s listićima od zlata (Sauvignon Daruvar); sporo kuhana hobotnica u juhi s pečenim korijenom koromača i pjenicom od krumpira (Korlat Rosé), potom famozni filet jelena sa njokima od cikle (Korlat Cabernet Sauvignon Supreme) i za kraj čokoladna sfera punjena mousseom od šumskog voća (Korlat Merlot Boutique).

„To su sve smjernice našeg rada u sljedećoj godini. Otvaranjem u prednjem dijelu restorana dobit ćemo prostor cigar bara, finger fooda i ponudu vina na čaše, kao dio novogdizajna i uređenja.

Također, naša mlada ekipa u kuhinji s chefom Beganom na čelu želi pokazati sav svoj potencijal kroz menii cijelu priču približiti našim gostima“, opisuje Sašek što će se sve događati s otvorenjem nove sezone.

Od kolike je važnosti biti enološki i gastronomski osviješten, razvijati kulturu restorana i voditi je prema željenoj visokoj gastronomskoj razini, sommelier Zrno nije nimalo dvojio.

„Za znalce i gospodu!“ – kazao je u uvodu nazdravljajući i predstavljajući novu liniju „Badela 1862“, a potom objasnio kako nije riječ o laganom putu.

„Iznimna je važnost ovakvih događaja, pogotovo za restoran poput Foše koji ima ime, povijest i tradiciju. To sve daje dodatnu dimenziju i gostima koji su također sve bolji poznavatelji vina i hrane, i koji takav trud cijene i nagrađuju. Hrvatski vinari i vinogradari napravili su velike pomake posljednjih 15 godina u svakom smislu, a krajnji kupac i ljubitelji vina to su prepoznali“, istaknuo je Zrno nudeći umjesto zaključka dojam kako je sve više sajmova i edukacija koji njeguju kulturu vina i sve više površnih poznavatelja vina koji vremenom postaju zaljubljenici.

Zrno tvrdi: Korlat je perjanica dalmatinskog i hrvatskog vinarstva

„Istra je napravila najveći pomak po pitanju vina, pa njihov put treba podržavati i slijediti. Naravno, Dalmacija i Slavonija također dobro razvijaju svoje priče, a to vidimo i na primjeru Korlata“, priča enolog i sommelier Zrno kako je počela benkovačka vinarska bajka s prvim zasađenim vinogradima 2004. godine, a danas su, kaže, perjanica dalmatinskog i hrvatskog vinarstva.

„Korlat je bio potpuna nepoznanica, a sada je u svega deset godina postao vrhunski brend. To nije slučajno, jer je sve posloženo kako treba od samih temelja“, tvrdi zagrebački enolog.

 


Reci što misliš!