Lifestyle

veliko istraživanje

Marihuana i seks: Gdje ima dima ima i vatre

Marihuana i seks: Gdje ima dima ima i vatre
Thinkstock

Gdje je dima, ima i vatre, kažu američki znanstvenici koji su ustanovili da osobe koje povremeno puše marihuanu imaju 20 posto češće spolne odnose od onih koji ne konzumiraju ovu opojnu drogu.

Znanstvenici s američkog Stanforda ustanovili su povezanost između pušenja marihuane i učestalosti spolnih odnosa te su rezultate objavili u petak u stručnome časopisu Journal of Sexual Medicine. 

Do spomenutog su zaključka došli proučivši podatke što su ih između 2002. i 2015. od 50.000 Amerikanaca u dobi od 25 do 45 godina prikupili njihovi kolege iz državnih Centara za kontrolu bolesti i njihovu prevenciju. 

Ispitanici koji su sudjelovali u anketi morali su odgovoriti na pitanje koliko su puta u posljednja četiri tjedna imali heteroseksualne spolne odnose i koliko su često u zadnjih 12 mjeseci pušili marihuanu, stoji u priopćenju znanstvenika sa Stanforda. 

Žene koje su svakodnevno pušile marihuanu imale su spolni odnos prosječno 7,1 put u četverotjednom razdoblju, u odnosu na 6 puta, koliko su odnos imale ispitanice koje nisu konzumirale ovu opojnu drogu. 

Kod muškaraca je taj odnos iznosio 6,9 puta u odnosu na 5,6 puta kod onih koji nisu pušili marihuanu. 

"Drugim riječima, korisnici marihuane imali su češće spolne odnose za 20 posto u odnosu na one koji nisu pušili opojnu drogu", rekao je jedan od autora studije dr. Michael Eisenberg, profesor urologije na Stanfordu. 

Otkrio je i da se dosad vjerovalo kako parovi najčešće puše "travu" nakon spolnog odnosa, no njihova je anketa pokazala da je upravo suprotno bez obzira na to o "kojoj je dobnoj skupini riječ, neovisno o rasi, stupnju obrazovanja, o prihodu, vjeri, zdravstvenom i bračnom statusu."

U 29 američkih država i Districtu Columbiji, marihuana je legalna bez obzira na to je li riječ o zdravstvenoj ili rekreacijskoj svrsi. 

Po istraživanju što ga je proveo i ovaj tjedan objavio Gallup, rekordan broj američkih državljana, čak 64 posto, vjeruje da bi se konzumacija marihuane trebala ozakoniti.


Reci što misliš!