Lifestyle

Čuvajte se vrućine, DHMZ izdao prvo upozorenje na toplinski val

Čuvajte se vrućine, DHMZ izdao prvo upozorenje na toplinski val
Davor Puklavec/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod izdao je prvo upozorenje na toplinski val ove godine s temperaturama od 32 do 35 stupnjeva! Idućih se dana štitite od sunca, pijte dovoljno tekućine i osobito pazite na najmlađe

Vrućinu svi teško podnose, i oni najzdraviji, ali posebno oprezni moramo biti kada se radi o djeci, kroničnim bolesnicima i starijim osobama - upozorava dr. Predrag Orlović ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Zadarske županije gdje već imaju pune ruke posla zbog pojačanog broja turista:
 
"Povećava se posao, obim je čak i veći nego prošle sezone gdje je isto bilo jako puno posla, još ne osjetimo toliko pritjecaj zbog ovog toplinskog vala ali najvjerojatnije ovih dana će se puno više pacijenata javiti i zbog takvih problema tipa kolapsa, sunčanice, slabosti i sličnih tegoba vezanih za dišne ili srčane tegobe".
 
"Klonite se sunca od 10 do 17 sati, nosite šešir, pamučnu laganu odjeću. Izbjegavajte ljutu, začinjenu i masnu hranu, kofein, alkohol i gazirane sokove prepune šećera. Redovito uzimajte terapiju ako ste kronični bolesnik. I najzdraviji trerbaju izbjegavati težak fizički napor po najvećoj vrućini".
 
"Novorođenčad i malu djecu direktno uopće ne izlažite suncu. I još jedno upozorenje - djecu ne ostavljajte u zaključanim automobilima, ni na trenutak. Isto vrijedi i za kućne ljubimce", nadodao je Orlović.


Reci što misliš!