Lifestyle

niže plaće-gori san

Zaposlenici koji spavaju šest i manje sati u većoj se mjeri žale na stres na poslu

Zaposlenici koji spavaju šest i manje sati u većoj se mjeri žale na stres na poslu
Thinkstockphotos.com

Oko 40 posto ispitanika iz Hrvatske tijekom radnog tjedna u prosjeku spava 6 do 7 sati dnevno, jednako žene i muškarci

Istraživanje provedeno u 11 europskih zemalja na preko 58.500 ispitanika pokazalo je da se zaposlenici koji spavaju šest i manje sati tijekom radnog tjedna u većoj mjeri žale na stres na poslu, prekomjerno rade, niže su plaćeni, imaju više prekovremenih sati i nedostaje im slobodnog vremena za opuštanje, priopćio je u četvrtak portal MojPosao.

Istraživanje "Stres i spavanje" proveo je međunarodni servis Paylab.com i portal MojPosao, a sudjelovale su Hrvatska, Latvija, Mađarska, Litva, Estonija, Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Češka i Slovačka. MojPosao je prikazao rezultate dobivene od 6000 ispitanika iz Hrvatske.

Oko 40 posto ispitanika iz Hrvatske tijekom radnog tjedna u prosjeku spava 6 do 7 sati dnevno, jednako žene i muškarci. Trećina ispitanika spava između 7 i 8 sati, a petina 5 ili 6 sati, dok samo 4 posto spava više od 8 sati dnevno, stoji u priopćenju.

Prema dobi najduže spavaju najmlađi, gotovo 40 posto ispitanika u dobi do 24 godine u prosjeku spava 7 do 8 sati dnevno, a sat vremena manje spava njih 37 posto. Najmanje spavaju ispitanici stariji od 55 godina - samo ih četvrtina spava 7 do 8 sati dnevno, dok ih gotovo pola spava od 6 do 7 sati.

Najmanje spavaju oni s najnižim mjesečnim plaćama, ispod 4 500 kuna, samo ih trećina spava sedam ili više sati dnevno. Oko 40 posto ispitanika s višim mjesečnim primanjima spava sedam ili više sati, kao i 34 posto ispitanika s prosječnim plaćama od 4500 do 6750 kuna.

Ispitanici koji u prosjeku spavaju manje doživljavaju veći stres na poslu - čak 97 posto onih koji u prosjeku spavaju manje od 5 sati izjavilo je da su izloženi stresu. S druge strane, oko 80 posto onih koji spavaju više od osam sati izjavilo je kako ne osjećaju stres na radnome mjestu. 


Reci što misliš!