Lifestyle

top lista

Niko, Toni i Rita - najpoželjnija imena za djecu u Zadru

Niko, Toni i Rita - najpoželjnija imena za djecu u Zadru

Ministarstvo uprave objavilo je broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju za prethodnu godinu i najpopularnija imena za djevojčice i dječake

Za dječake su i dalje omiljena imena poput Luke, za djevojčice je prvo mjesto preuzelo ime Mia, ali se na listu najpopularnijih vratila Ana

Od ukupno 36.372 rođene bebe, nešto je više dječaka - 18.474, a djevojčica 17.898. U Ministarstvu uprave naglasili su da statistika ne obuhvaća bebe rođene u prosincu 2016. budući da je zbog zakonskog roka upis podataka u siječnju ove godine. Bez obzira na to, pokazalo se da roditelji i dalje najviše vole kratka imena. Uz ime Luka za dječake, koje je godinama među najpopularnijima, najčešća su imena David, Ivan ili Jakov.

Prijašnjih godina roditelji su svojim djevojčicama najčešće birali imena Ema, Lana i Lucija, a 2016. na prvom je mjestu još jedno kratko ime – Mia.

Najpopularnija imena za dječake:

1. Luka
2. David
3. Ivan
4. Jakov
5. Marko
6. Petar
7. Matej
8. Filip
9. Leon
10. Ivano

Najpopularnija imena za djevojčice:

1. Mia
2. Lucija
3. Ema
4. Petra
5. Sara
6. Lana
7. Ana
8. Nika
9. Marta
10. Iva

Zanimljivo je kako je, gledajući po županijama, kod djevojčica ime Mila odabrano samo u Zagrebačkoj, i to jednom. Ime Dunja popularno je u Vukovarsko-srijemskoj županiji i to je ime dobilo 15 djevojčica.

U Istri su pak za dječake popularna imena Noel i Mateo, a jedno od omiljenih imena za djevojčice je i Nina.

U Zadarskoj županiji popularna su imena Niko, Toni i Rita, a u Primorsko-goranskoj županiji za djevojčice se često bira Nika. Od tradicionalnih imena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji popularno je i ime Marija. Osim što se strana imena ne nalaze na top-listi od prvih deset imena, u prošloj godini nisu ušla na popis ni po županijama.


Reci što misliš!