Lifestyle

Moda i glazba

Američki zloćko

Američki zloćko

Ikona stila je rođena dubokim promišljanjem i usmjeravanjem karijere

Justin Timberlake je oduvijek predstavljao osobu koja se znala snaći u svjetskim poslovnim vodama, budući da je svoj smisao za dobar posao isklesao još u pubertetskim danima kada je pjesmom i plesom došao do statusa jedne od najvećih zvijezda.

Zasigurno vam nije promaklo njegovo pjevuckanje slatkastih pop pjesmuljaka koje je dodatno začinio plavim loknicama i dječačkim izgledom. Gledajući tada, krajem devedesetih godina 20. stoljeća, ovog mladog momka u kontekstu modnih uzora tinejdžera diljem svijeta, mogli smo zaključiti kako cijeli svijet ide k vragu (i to ne samo zbog dolaska novog milenija).

Apsolutno nadaren i svjestan svojih mogućnosti, Justin je odlučio zaokrenuti filozofiju svojih javnih nastupa kako bi reafirmirao svoje ime i stvorio od njega pravi brend. Godina 2002. bila je prekretnica u Justinovoj karijeri u kojoj je izašao iz balona udobnosti kojeg je predstavljala grupa N'SYNC te se uputio u nemirne vode samostalne karijere.

Bojazan samostalnog početka bila je nepotrebna i neopravdana. Albumom Justified pomakao je granice pop-a prema r'n'b-u koji danas predstavlja mainstreem s kojim koketiraju svi izvođači željni dobre prodaje. Platinaste naklade, obožavatelji diljem svijeta koji su spremni platiti i do 700 kn za koncert te snažni utjecaj na suvremenu pop kulturu učinili su Justina jednim od nositelja štafete mladih snaga koje će promijeniti svijet sutrašnjice.

Snažnim kampanjima u kojima igra na kartu seksipila te 'glumi frajera', koji mrzi miss Britney zbog navodne prijevare, stvorio je kult svemoćnog muškarca za kojim ne vrište samo prištave klinke u osmom razredu, nego i žene od kojih tridesetak godina kojima nije važan samo visoki ton kojeg Justin tu i tamo pogodi.

Tranformacija idola klinaca u apsolutnog umjetnika/pjevača s odličnim nastupom je završena 2006. godine. Tada je albumom FutureSex/LoveSounds, na kojemu je surađivao s hip-hop i beat genijem Timbalandom, pokazao kako su Prince i Michael Jackson dobili zamjenu najbolje vrste koja je inkomponirala sve dobre elemente njihove glazbe i redefinirala ih na suvremeniji način koji se sluša od L.A.-a, preko Berlina i Moskve do Tokija i natrag.

Men's Vogue, GQ i ostali eminentni časopisi muškog modnog svijeta popratili su, pozivanjem Justina u svoje editorijale, sveopće ludilo koje je zavladalo svijetom.

Ikona stila je rođena dubokim promišljanjem i usmjeravanjem karijere ka stvarima koje su svakako postale zlatna koka njegove izdavačke kuće i svih koji se nalaze poslovno vezani za dotičnog gospodina. Dok je posao cvao poput livade u proljeće, smišljala se ozbiljna stilistička strategija u kojoj je Justin glavni trendsetter suvremenog društva koje vapi za novotarijama na dnevnoj bazi. Strategija danas bih bio roker, sutra ću biti pop komad slatke kategorije, a za tjedan me vidiš u Tom Ford-u polučila je dobre rezultate.

Odjevne kombinacije koje je Timberlake promovirao kroz svoje video-uratke, poglavito za pjesme Sexyback, My love i Lovestoned/I think she knows, i nastupe diljem svijeta postale su apsolutni must-have svakog modno osviještenog dječaka/muškarca koji želi igrati na kartu seksipila.

Bijela odijela, prsluci i kravate, leptir mašne, trapke i sako s visokim tenisicama stvorili su stil kojim je pokosio konkurenciju i osigurao već etablirani status modne ikone. Kolaboracije sa zvijezdama poput Madonne i Rihanne nisu naškodile njegovoj reputaciji nove muške ikone, čak štoviše, potencirale su njegov svjetski glazbeni status.

Svoju planetarnu slavu odlučio je pretočio u kolekciju odjeće koja je predstavljena pod pseudonimom William Rast, označavajući imaginarnog junaka koji živi po svojim pravilima, ne brinući se o svakodnevnim životnim problemima.

Zavijen u svijet mašte i kreativnosti, William Rast je stylish muškarac s vlastitim, naravno dobro naučenim, južnjačkim nazorima (Justin je iz Memphisa) i pripadajućom odjećom koja potencira sve one stilove na kojima je izgrađen brend Justin Timberlake. Europska moda, poput one iz modnih kuća Gucci i YSL, prilagođena je jednostavnoj američkoj duši s minimalističkim karakternim crtama. Ukratko govoreći, odjećom je protkana Justinova sveprisutnost u zapadnjačkoj kulturi koja živi i zarađuje na svojim junacima.

Pametni poslovni čovjek? Ne, on samo želi pjevati i plesati za nas, ne očekivajući ništa za uzvrat, osim možda kojeg milijuna na tekućem računu. Vjerujemo da se Fred Astaire, barem u ovom trenutku, okreće u grobu.

Više na Moda.hr


Reci što misliš!