Lifestyle

Dijeta

Za gubitak kilograma dosljednost važnija od vrste dijete

Za gubitak kilograma dosljednost važnija od vrste dijete

Kalorije, kalorije, kalorije

Za gubitak kilograma dosljednost je važnija od vrste dijete, priopćili su znanstvenici u najnovijoj studiji objavljenoj u SAD-u.

Najnovije istraživanje dovelo je do zaključka da bi oni koji žele dijetu trebali izabrati plan, bilo koji kvalitetan nutricionistički plan i da ga se pridržavaju.

Pridržavati se dijete je ključno za uspjeh, a jedino što je zaista važno je broj kalorija koje se unose, navodi se u studiji.

"Kalorije, kalorije, kalorije... Ako unesete masne kalorije ili kalorije ugljiko-hidrata u vaš sistem, one zaista funkcioniraju na isti način u smislu da li će to voditi do dobijanja ili gubljenja kilograma", rekao je stručnjak Frank Sax iz Škole za javno zdravlje Sveučilišta Harvard.

Sax je predvodio istraživanje koje je usporedilo četiri različite dijete sa nekoliko kombinacija masti, ugljiko-hidrata i životinjskih proteina. Svakom dijetom smanjena je količina kalorija koju su sudionici uobičajeno unosili.

"Sve dijete su imale pozitivan efekt, posebno ako bi ih se ljudi pridržavali", rekao je Sax.

Tijekom tromjesečnog istraživanja svaka grupa izgubila je skoro istu količinu kilograma bez obzira na to koje se dijete pridržavala. Kolesterol i razina šećera u krvi smanjeni su u svim grupama.

Sax je rekao da je također važno ustanoviti koji faktori pomažu osobi da se pridržava dijete, bila to dijeta samo po sebi, rad sa trenerom ili neki drugi utjecaj i dodao da se sve radi po principu pokušaja i pogrešaka.


Reci što misliš!