Zdravlje
Sve tajne uspješnog mršavljenja
Kako biste počeli skidati kilograme, morate biti svjesni ritma svoga metabolizma
Kako skinuti višak kilograma, očistiti tijelo od toksina i prštati od energije? Da, zvuči kao nemoguća misija, ali u austrijskoj klinici Viva Mayr to s velikim uspjehom rade svakodnevno. Ne čudi stoga što se na njihovoj listi čekanja nalaze brojne poznate i bogate osobe iz cijeloga svijeta.
Klinika Viva Mayr poznata je po svojim tretmanima koji čiste tijelo od
toksina, jačaju mišiće te osvježavaju kožu, i to sve za samo 14 dana.
Riječ je o programu koji poboljšava probavni proces, vraća energiju i
čisti kožu. Jednostavno ga je provoditi i ne zahtijeva mahnito brojanje
kalorija. Dijeta Viva Mayr mijenja prehrambene navike, kao i oblik
tijela. Što ustvari tamo rade?
Prvi koraci
Dijeta koju provode u klinici Viva Mayr usredotočena je zapravo na
probavni proces kako bi se što lakše preradila hrana i eliminirali
sastojci poput kofeina i šećera koji negativno utječu na metabolizam.
Na početku pacijenti osjećaju slabost i vrtoglavicu, što su zapravo
rezultati čišćenja. Treba izdržati prva tri dana jer nakon toga vremena
osoba se počinje osjećati odlično. Naravno, i u ovoj dijeti je važno
što jedete, ali je puno važnije kako jedete.
Što jesti i kada jesti?
Kako biste počeli skidati kilograme, morate biti svjesni ritma svoga
metabolizma. 'Baš kao što se naše tijelo i um do večeri umore, jednaka
je situacija i s našim metabolizmom. U prvoj polovini dana možemo
probaviti gotovo sve. To je stoga najbolje vrijeme za glavne obroke,
ali i voće i povrće, koje je ponekad teško probaviti. Večera treba biti
u znaku lagane hrane poput juhe, povrća kuhanoga na pari i ribe, jer je
to lakše probaviti. Najbolje bi bilo večerati oko 18 sati jer dajete
organizmu vrijeme za probavu do spavanja', pojasnio je dr. Harald
Stossier koji je popularni program i osmislio.
Umijeće žvakanja
Vjerovali ili ne, žvakanje u gubitku kilograma ima ključnu ulogu. Kada
više i dulje žvačete, jedete manje. Naime, mozak tijekom toga procesa
šalje trbuhu poruku da je dovoljno jeo i da je sit. Žvakanjem se
otpuštaju i bolje apsorbiraju nutritivni sastojci iz hrane, što također
pridonosi osjećaju sitosti. Preporuka je da se svaki zalogaj prožvače
30 do 40 puta. Na početku ćete možda morati brojati, ali to kasnije
prijeđe u naviku. Vrlo brzo primijetit ćete da dugotrajnim žvakanjem
unosite manju količinu hrane.
Što piti?
Kao i u svakoj dijeti, voda je nezaobilazan sastojak. Dr. Stossier
preporučuje čašu tople vode na prazan želudac, dakle čim se probudite.
Tijekom dana bilo bi dobro popiti dvije do tri litre filtrirane vode.
Vrlo je važno da vodu pijete između obroka, i to barem 15 minuta prije
obroka i sat vremena nakon obroka. Ako konzumiramo vodu tijekom obroka,
razrjeđujemo slinu koja treba biti što jača kako bi se kvalitetnije
razgradila hrana. Osim vode, preporučuje se i konzumiranje mlijeka,
biljnih čajeva te prirodnih voćnih sokova. Obični čajevi i kava strogo
su zabranjeni jer sadržavaju kofein. Ako baš morate piti tijekom
obroka, onda uzmite biljni čaj, ali u malim količinama. Dopušteno je
piti i vino u malim količinama jer pomaže razgradnji masti tijekom
probavnoga procesa.
Što jesti?
Stvari su potpuno jasne: ako želite smršavjeti, smanjite unos
ugljikohidrata i povećajte unos nezasićenih masti. Dr. Stossier ne voli
dijetu svoditi na postotke, ali vjeruje da, ako povećamo unos voća,
povrća i zdravih proteina, nećemo biti toliko gladni da se prejedamo
ugljikohidratima. Osim toga, takav način prehrane je i znatno zdraviji.
Preporučuju se obroci sačinjeni od manjih porcija, koje će organizam
lakše probaviti.
Jedite više masnoća
Ne smijemo zaboraviti da su masti također važne u izgradnji zdravoga
organizma. Međutim, nisu sve masti jednake. Treba izbjegavati nezdrave
zasićene masti koje sadržavaju neki margarini. Izbjegavajte i masne
komade mesa te suhomesnate proizvode poput kobasica. Masti koje trebate
konzumirati su omega-3 masne kiseline, koje se mogu pronaći u plavoj
ribi, sjemenkama te maslinovom i suncokretovom ulju. Osim što su
zdrave, takve masti pomažu i pri gubljenju kilograma.
Kontrolirajte unos proteina
Proteini su važan dio svake zdrave dijete, ali s njima ne treba
pretjerivati. Dijeta koja sadržava previše proteina može snažno
opteretiti jetru i bubrege, što dovodi do stvaranja veće količine
toksina u organizmu. Dr. Stossier preporučuje da se proteinske
namirnice poput mesa i ribe ne jedu svaki dan. Za organizam su bolji
biljni proteini koji se nalaze u sjemenkama i orašastim plodovima. Ako
se već ne možete odreći mesa, onda radije jedite puretinu i piletinu,
koje neće prouzročiti toliko velike probavne probleme kao što će,
primjerice, učiniti janjetina. Od mliječnih proizvoda birajte radije
ovčje i kozje sireve jer ih je lakše probaviti od kravljih sireva.
Preporučuje se konzumacija svih vrsta riba jer sadržavaju zdrave
proteine.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Sve što vam treba su andol ili aspirin i dobro ih je imati uza sebe dok hodate prirodom. Ako vas ubode pčela, osa, stršljen, obad ili neki drugi insekt, odmah malo navlažite tabletu i stavite na mjesto uboda.
-
HNK Zadar poziva da i ove godine, 27. ožujka s obilježimo Svjetski dan kazališta. Ovaj put uz domaću uspješnicu, legendarnu komediju Ive Brešana, PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA.
-
Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, stiže u Zadar.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!