Lifestyle

Zdravlje

Celijakija - podmukla bolest skrivena u glutenu

Celijakija - podmukla bolest skrivena u glutenu

Ova kronična gastroenterološka autoimuna bolest pojavljuje se jednako u oba spola, zahvaća sve dobne skupine, a može se javiti u bilo kojem periodu života

Pretpostavlja se da čak 90 tisuća Hrvata boluje od celijakije, odnosno bolesti koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica.

Zbog neprihvaćanja glutena, tijelo može reagirati različitima autoimunim bolestima jetre, štitnjače, sluznice želuca, te neurološkim poremećajima poput epilepsije. Najveći problem predstavlja neliječena celijakija, koja može dovesti do razvoja malignih bolesti kao što su karcinom crijeva ili limfom.

Ova kronična gastroenterološka autoimuna bolest pojavljuje se jednako u oba spola, zahvaća sve dobne skupine, a može se javiti u bilo kojem periodu života.

Pojavljuje se zbog genetskog nasljeđa, kao posljedica stresa ili infekcije, a nerijetko kuca na vrata osobama koje pate od Downova sindroma ili neke prirođene bolesti.

Celijakija je kod djece uglavnom prepoznatljiva, te je karakterizira nadut trbuh i veoma tanki udovi.

Zanimljivo je kako se ova doživotna kronična bolest često prezentira simptomima poput umora ili malaksalosti, no izuzev toga, javlja se dugotrajna dijarea, gubitak teka, nadutost, slabljenje mišićnog tkiva ili čak slabokrvnost.

Uz to, ova se bolest pojavljuje na različite načine i može se manifestirati slabijom plodnošću, gubitkom kose, upalom srčane ovojnice i različitom aktivnošću štitnjače.

Izuzev toga, zbog neprihvaćanja glutena, tijelo može reagirati različitima autoimunim bolestima jetre, štitnjače, sluznice želuca, te neurološkim poremećajima poput epilepsije.

Na posljetku, najveći problem predstavlja neliječena celijakija, koja može dovesti do razvoja malignih bolesti kao što su karcinom crijeva ili limfom.

U borbu protiv glutenske enterpatije kreće se, pogađate, bez glutena. Jedini način koji pomaže da celijakija ne uzme maha je pravilna prehrana. Potrebno je odreći se sve hrane koja sadrži gluten.

Gluten vreba iz kozmetike

Jedini način za otkrivanje ove bolesti jest biopsija tankog crijeva. Tijekom pretrage celijakiju otkriva stanje resica. One zbog bolesti počinju nestajati, sluznica počinje biti tanja i atrofična. Osim biopsijom celijakija se može otkriti i pomoću analize krvi, međutim, ova metoda nije potpuno sigurna, jer se ponekad događa da test na antitijela bude negativan, a da bolest postoji.

- Primjerice, oboljelima od celijakjije umjesto pšeničnog brašna sajvetujemo korištenje rižinog. No, najbitnije je da oboljeli nauče čitati deklaraciju na proizvodima koje kupuju, a proizvodi ne bi smjeli sadržavati gluten čak ni u tragovima.

Nerijetko se događa da kozmetika sadrži gluten, na što svakako treba obratiti pažnju. Bitno je znati da je univerzalni znak koji proizvode s glutenom razlikuje od onih bez njega, prekrižena pšenica - rečeno nam je iz prehrambenog savjetovališta 'Nutricionist'.

Ovakva doživotna dijeta, objašnjavaju, podrazumijeva prestanak konzumacije raži, ječma, pšenice, viskija, većine suhomestanih proizvoda, suhih smokvi, instanat juha i umaka.

Liječnici tvrde kako je najbitnije poznavati namirnice s kojima se priprema jelo, jer neke koje su označene kao one bez glutena nerijetko znaju sadržavati isti, što se odnosi na neke mliječne proizvode, poput jogurta i sireva.

Važno je na vrijeme uočiti bolest

Jedini način za otkrivanje ove bolesti jest biopsija tankog crijeva. Tijekom pretrage celijakiju otkriva stanje resica. One zbog bolesti počinju nestajati, sluznica počinje biti tanja i atrofična.

Osim biopsijom celijakija se može otkriti i pomoću analize krvi, međutim, ova metoda nije potpuno sigurna, jer se ponekad događa da test na antitijela bude negativan, a da bolest postoji.

Ova opaka bolest češće se javlja u zemljama Skandinavije, rijeđe u ostatku Europe, a u Aziji i Americi gotovo da je i nema. Istraživanja koja je proveo centar za celijakiju u Chicagu posljednjih 50 godina bilježi povećanja slučajeva ove bolesti za čak 400 posto.

Početkom lipnja u Institutu za medicinska istraživanja u Melbourneu je započeto istraživanje koje bi moglo konačno osloboditi dijete sve oboljele. Naime, znanstvenici su na tragu otkrivanja lijeka, točnije, cijepiva koje bi moglo na ‘duge staze' smanjivati osjetljivost na gluten.


Reci što misliš!