Lifestyle

Predavanje

Gorka čokolada kao lijek, slatka kao junk food

Gorka čokolada kao lijek, slatka kao junk food

Jedan rob je plaćen sa sto kakao zrna, prostitutka sa deset

Prof. dr. sc. Damir Karlović održao je jučer u 17 sati predavanje o nutritivnim i zdravstvenim aspektima čokolade u prostoru Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Predsjednica udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Jelena Gulan organizirala je ovo predavanje u suradnji sa Hrvatskim društvom prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zagreb te Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića.

Još u prošlom stoljeću, čokoladu su udvarači poklanjali damama, kao lijep i skup poklon, dok je danas zovemo "smećem", tj. "junk foodom". Spada u grupu visokokalorične hrane koja deblja, ali daje energiju.

2003. godine je prvi put objavljena knjiga o čokoladi koja smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. U ovom se slučaju radi o gorkoj čokoladi koja ima visoki postotak kakaa.

Azteci su bili moćan indijanski narod koji je u 15. i 16. stoljeću vladao velikim carstvom u južnom Meksiku. Platežno sredstvo u Azteka bile su vrećice kakaa, s određenim brojem zrnja. Proizvodili su piće od kakaa i vanilije i zvali ga chocolatl, bilo je pjenasto te se uzimalo hladno. Smatrali su kako kakaovac daje mudrost i snagu te da ima i afrodizijačka svojstva.

Jedan rob je plaćen sa sto kakao zrna, prostitutka sa deset kakao zrna, a toliko je vrijedio i jedan zec. 1586. godine 150 zrna kakaovca vrijedilo je koliko i šest penija na engleskom dvoru.

1657. godine je otvorena prva trgovina čokolade u Londonu, a kakaovac je smatran hranom bogova zbog božanstvenog okusa i ljekovitog učinka.


Reci što misliš!