Lifestyle

Zdravlje

Kušajte laboratorijski uzgojeno meso

Kušajte laboratorijski uzgojeno meso

Znanstvenici su izdvojili stanice svinje te ih imputirali u druge životinjske proizvode

Nizozemski istraživači stvorili su tzv. mokru svinjetinu, te istražuju načine kako poboljšati mišićno tkivo u nadi da bi jednog dana tržište u ovoj umotvorini moglo prepoznati ekonomski potencijal.

Do sada njihovo meso još nije isprobano, no pretpostavlja se kako bi se moglo naći u prodaji za 5 godina. Ova vijest posebno je obradovala vegetarijanske grupe koje nemaju etičkih prigovora ako meso nije dio ubijene životinje.

˝Ono što trenutno imamo je mrtvo mišićno tkivo. Trebamo pronaći načine da ga se poboljša i učini kvalitetnijim, no krećemo se u tom smjeru˝, objašnjava Mark Post, profesor fiziologije sa Sveučilišta Eindhoven. ˝Ovaj proizvod bit će dobar za okoliš, a smanjit će se i potreba za ubijanjem životinja. Ima okus kao pravo meso i ljudi će ga kupovati.˝

Znanstvenici su izdvojili stanice svinje te ih imputirali u druge životinjske proizvode. Stanice su se zatim množile i stvorilo se mišićno tkivo. Vjeruju kako takvo tkivo mogu pretvoriti u odrezak ako pronađu način da ga ožive umjetnim metodama.


Reci što misliš!