Lifestyle

Zdravlje

Aspirin sprječava povratak raka dojke

Aspirin sprječava povratak raka dojke

Najnovija studija sugerira da bi aspirin mogao imati pozitivne učinke i van okvira izvorne namjene

Kako u utorak javljaju američki znanstvenici, pacijentice koje su preživjele rak dojke imaju manje šanse da im se ta bolest vrati ili da umru ako redovito uzimaju aspirin. Studija je provedena nad 4,000 medicinskih sestara i pokazala je da su one koje koriste aspirin - obično radi srčanih bolesti - imale manje izgleda da od tog raka umru, a čak 50 posto manje šansi da im se ta opaka bolest vrati.

 

Ova je studija prva te vrste koja sugerira da aspirin može imati vrlo pozitivne učinke i šire od okvira prvenstvene namjene, smatra dr. Michelle Holmes sa Medicinskog fakulteta Harvard koja je i vodila studiju objavljenu u časopisu Journal of Clinical Oncology.

U slučaju da se ove tvrdnje pokažu istinitima i nakon daljnjih testiranja, pacijentice bi u budućnosti imale jednostavnu, ali prije svega jeftinu i sigurnu metodu produljenja života i povećanja njegove kvalitete.

Ukratko, studija je obuhvatila točno 4,164 žene u periodu od 1976. do 2006. U obzir se uzimalo to koje su od njih koristile aspirin, koje su imale rak dojke te koje žene su u međuvremenu preminule i od čega.

Pokazalo se da su one koje su uzimale aspirin dva do pet puta tjedno snizile rizik od širenja raka dojke za 60 posto te da su imale 71 posto manje izgleda da od njega umru. Većina žena je uzimala manje doze aspirina s ciljem sprječavanja srčanih udara i srčanih bolesti.

Više na Metro-portal.hr


Reci što misliš!