Lifestyle

Odnosi

Muškarci su bez obzira na dob željniji seksa od žena

Muškarci su bez obzira na dob željniji seksa od žena

Dok je očekivanost aktivnog seksualnog života dulja za muškarce, oni više godina aktivnosti gube zbog lošeg zdravlja nego žene

Poznato je da mlađi muškarci gotovo neprestano misle na seks, ali mnogim muškarcima seks je redovito na pameti i u poznijim godinama života. Više od trećine muškaraca u dobi od 75 do 85 godina kaže da se seksalo u proteklih 12 mjeseci, dok je to isto priznalo tek 17 posto žena.

Prema rezultatima istraživanja, očekuje se da će muškarci u dobi od 30 godina uživati u seksualno aktivnom životu još barem 35 godina, dok je to kod žena neznatno manje i iznosi 31 godinu. U dobi od 55 godina ta se brojka ipak mijenja, pa muškarcima preostaje još 15 godina aktivnog seksualnog života, a ženama deset. Razlika među spolovima se smanjuje za osobe koje imaju partnera ili su u braku.

Dok je očekivanost aktivnog seksualnog života dulja za muškarce, oni više godina aktivnosti gube zbog lošeg zdravlja nego žene.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu proučavali su muškarce i žene u dobi od 35 do 74 godine i one između 57 i 85 godina. Pokazalo se da su muškarci seksualno aktivniji, prema vlastitim riječima imaju dobar seksualni život i zaineresiraniji su za seks od žena. Razlika je posebno vidljiva u dobi između 75 i 85 godina, gdje je oko 40 posto muškaraca i 20 posto žena priznalo da je još uvijek seksualno aktivno.

Autori istraživanja zaključili su da je očekivanost seksualnog aktivnog života novo oruđe za očekivano trajanje životnog vijeka i da se može koristiti u svrhu predviđanja javnog zdravlja.


Reci što misliš!