Lifestyle

Zdravlje

Ćelavost je znak dobrog zdravlja

Ćelavost je znak dobrog zdravlja

Polovica muškaraca do svoje 50. godine oćelavi

Gubljenje kose velik je udarac za muški ego, no sad se mogu tješiti da je to zapravo dobar znak. Znanstvenici su, naime, dokazali da je ćelavost povezana s dobrim zdravljem.

Muškarci koji počinju gubiti kosu u mlađoj dobi imaju 45 posto manje šanse da obole od raka prostate, tvrde američki znanstvenici koji su pronašli poveznicu između visoke razine testosterona kod muškaraca koji ranije oćelave i niskog rizika od pojave tumora.

U istraživanju je sudjelovalo 2.000 muškaraca u dobi od 40 do 47 godina, od kojih je polovica imala rak prostate. Postotak tumora kod muškaraca koji su priznali da su počeli ćelavjeti prije 30. godine uspoređen je s onima koji nisu imali problema s gubljenjem kose. Pokazalo se da ćelavi muškarci imaju manji rizik od obolijevanja od raka prostate za 29 do 45 posto.

Polovica muškaraca do svoje 50. godine oćelavi, a polovica ih misli da zbog ćelavosti izgleda starije i manje privlačno suprotnom spolu. Trojica od četvorice zbog toga imaju i problema sa samopouzdanjem.


Reci što misliš!