Lifestyle

Danska kuhinja

Restoran Noma proglašen najboljim na svijetu

Restoran Noma proglašen najboljim na svijetu

Listu top svjetskih restorana sastavlja 800 najutjecajnijih svjetskih kritičara i chefova, a svaki od njih može nominirati ukupno pet restorana

Danski restoran Noma koji se nalazi u Kopenhagenu proglašen je najboljim restoranom na svijetu, potvrdili u ugledni chefovi i kritičari sa svih strana svijeta.

Noma je s prvog mjesta konačno zbacila pobjednika iz prethodne četiri godine, španjolski restoran 'El Bulli' koji vodi Ferran Adrià. Na trećem mjestu našao se restoran slavnog Hestona Blumenthala 'The Fat Duck', koji se nalazi u Brayu.

Listu top svjetskih restorana sastavlja 800 najutjecajnijih svjetskih kritičara i chefova, a svaki od njih može nominirati ukupno pet restorana.

René Redzepi, glavni kuhar u Nomi polako godinama osvaja gastronomska nepca, a sve to bez prevelike pompe kojom su okruženi Blumenthal i Adrià, u čijim je kuhinjama ispekao zanat.

U svom malom restoranu u kojem se prije nalazilo skladište poslužuje se moderne interpretacije klasične nordijske hrane, a chef Redzepi odbija koristiti maslinovo ulje, foie gras, sušene rajčice kao i bilo koje druge ključne sastojke mediteranske kuhinje koji dominiraju haute cuisineom posljednjih desetljeća. U svojim delicijama koristi sastojke iz šuma koje okružuju glavni grad Danske, najviše gljive i bobičasto voće.

'Kad vidite kako biljka raste i kušate je na mjestu na kojem raste onda ćete točno znati kakav bi okus trebala imati na tanjuru. kad se približite sirovim materijalima i kušate ih u trenutku kad su ubrane s tla, naučit ćete poštovati ih', rekao je nedavno chef redzepi.

Njegovo najpoznatije jelo zove se 'Povrće na tlu', a radi se o mladim mrkvicama, radiču, celeru i korijenu celera posluženom na posteljici od 'tla' koji je zapravo kombinacija brašna sladi i lješnjaka, rastopljenog maslaca i pive.


Reci što misliš!