Lifestyle

Istraživanje

Kako izdržati satima u visokim potpeticama?

Kako izdržati satima u visokim potpeticama?

Žene koje nose visoke pete zapravo cijelo vrijeme mišiće drže stegnutima

Istraživači su utvrdili da žene koje su redovito nosile visoke potpetice tijekom duljeg razdoblja trpe pojačanu bol nakon što skinu obuću zato što su im mišići prenapregnuti i ne mogu se opustiti.

Nošenje visokih potpetica skratilo je mišiće u nogama zbog konstantno uzdignute pete, a Ahilovu petu učinilo debljom i tvrđom, utvrdili su znanstvenici s Manchester Metropolitan Universityja.

To bi, smatraju oni, moglo objasniti zašto žene mogu nositi visoke pete satima, a tek nakon što se izuju osjete bol.

Istraživanje je provedeno na ženama u dobi između 20 i 50 godina koje godinama redovito nose visoke pete.

Koristeći ultrazvuk za mjerenje duljine mišićnih vlakana u nogama, utvrdili su da žene koje nose visoke pete imaju 13 posto kraća vlakna.

'To potvrđuje hipotezu da kad je mišić u skraćenom položaju, vlakna postaju kraća', kazao je Marco Narici koji je vodio studiju.

'Utvrdili smo da je Ahilova tetiva iste duljine kod žena koje nose pete i onih koje ih ne nose, no ona je kod žena koje nose visoke potpetice puno deblja i tvrđa, zbog čega su stopala teže pokretljiva i teže ih je protegnuti.'

Žene koje nose visoke pete zapravo cijelo vrijeme mišiće drže stegnutima, u svojevrsnom grču, i nakon što skinu obuću s noge opuste napete mišiće koji tek tada počinju reagirati.


Reci što misliš!