Lifestyle

Razlika između sinova i kćeri

Zašto su majke popustljivije prema sinovima?

Zašto su majke popustljivije prema sinovima?

Umjesto pravljenja razlika između sinova i kćeri, majke bi trebale svu djecu tretirati isto

Majke će češće razne nepodopštine oprostiti sinovima nego kćerima. Razlog tome je što se sinovi smatraju zabavnim, smiješnim i zaigranima, a djevojčice su shvaćane kao ozbiljne i dobre te se od njih nepodopštine ni ne očekuju.

Zbog takvog načina odgoja i odrastanja, žene često od djetinjstva u sebi cijeli život nose osjećaj roditeljskog neodobravanja.

Navika da ih se u djetinjstvu više kori i kažnjava zbog nepodopština nego dječake, navodi žene na mišljenje da zaslužuju kritike.

Upravo u tome možda i leži razlog veće nesigurnosti i samokritičnosti žena.

Naime, za razliku od žena, muškarci imaju puno pozitivniji stav kada se radi o vlastitim pogreškama.

Stručnjaci navode kako je ovo istraživanje poziv svim majkama da prekinu dugogodišnju tradiciju. Umjesto pravljenja razlika između sinova i kćeri, majke bi trebale svu djecu tretirati isto.

Tako je poželjno djevojčicama dati da se igraju autićima, vlakovima i drugim igračkama 'za dječake', a sinovi bi se trebali pokušati zabaviti sestrinim igračkama, kao što su lutke i dječja kuhinja.

Isto tako, stručnjaci preporučuju roditeljima da ne uskaču u pomoć kćerima baš svaki put kada primijete da se muči s kakvim zadatkom. Dajući im vremena i prostora da same riješe problem, djevojčice će razvijati samopoštovanje i neovisnost.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.