Lifestyle

Organski uzgojeno povrće

Organski uzgojeno povrće uopće nije zdravije

Organski uzgojeno povrće uopće nije zdravije

Istraživanje u trajanju od dvije godine proveli su danski znanstvenici

Znanstvenici su uzgajali povrće na tradicionalan i organski način te došli do zanimljivog zaključka. Kako tvrde, organski uzgojeno povrće uopće nije zdravije od onog tradicionalno uzgojenog.

Agronomi su radi usporedbe uzgajali krumpir, mrkvu i luk na tradicionalni i organski način. Na kraju su otkrili da se to povrće razlikuje samo u malenoj količini polifenola, tvari koja se nalazi u povrću i pomaže u borbi protiv raka, bolesti srca i demencije.

Organsko uzgajanje hrane je znatno skuplje od tradicionalnog načina, ali se dosad smatralo da je i puno zdravije. Kupci tog povrća kao argument za veće cijene najčešće su navodili ekološku svijest, okus i sastav.

Istraživanje u trajanju od dvije godine proveli su danski znanstvenici uzgajajući povrće na odvojenim parcelama te na dva različita načina.

Tradicionalni način uzgoja odnosi se na korištenje pesticida, neorganskih dodataka i hranjivih tvari koje pospješuju rast i otpornost biljke. Povrće organskog podrijetla uzgajano je bez kemijskih sredstava te s isključivo prirodnim dodacima.

Znanstvenici kažu: 'Potražnja za hranom organskog podrijetla neprestano raste, djelomično zato što potrošači očekuju one prednosti koje bi takva hrana trebala imati.

Međutim, nakon što smo uzgojili povrće poput luka i mrkve pod strogo kontroliranim uvjetima, ne možemo tvrditi da povrće organskog podrijetla ima više hranjivih tvari te da je zdravije od povrća uzgojenog na tradicionalni način.'


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.