Lifestyle

Ženski kantun

Oprah, Betty Boop, Hello Kitty ili Obama?

Oprah, Betty Boop, Hello Kitty ili Obama?

Možda nismo tako spektakularni kao Rio, no i kod nas još uvijek nije umrla tradicija šušura koji donosi maškarada

Početkom pokladnih dana nekima od nas mijenja se svakodnevica. Počinje detaljna višetjedna priprema i to bez obzira na dob i spol, to poistovjećivanje sa junacima iz mašte. Možda nismo tako spektakularni kao Rio, no i kod nas još uvijek nije umrla tradicija šušura koji donosi maškarada.

Pripremamo se skrivećki u nekim posebnim odajama, daleko od znatiželjnih očiju, daleko od naših najmilijih, treba ih sve iznenaditi!

Spremanje, šivanje na metre, pletenje, a ima i pravih muških poslova - zakucavaje brukava, pilanje, rezanje i lijepljenje... Otvaraju se stare kredence, odlazi se u šufite. Zapravo,se u mnogim kućama uvodi poseban životni režim. Bdjenje nad maskom.

Tako je i moj najmilji 'Fruflunko' ove godine već pripremio masku. On je ove godine ET vanzemaljac. Toliko se ufurao u taj lik da i ja na momente uplovim u njegov svijet mašte i bezbrižnosti.

A na pitanje gdje ti je svemirski brod, spremno odgovara: Ostavio sam ga tamo negdje na livadi... daleko.

Sad se i ja pitam, u koga ću se maškarati ove godine?
Oprah, Betty Boop, Hello Kitty ili u Obamu?

Još jedna odluka u nizu. Nemoj zabrljati u tome, bodrim sebe! Nije to samo tako. To je cijeli ritual pripreme, morate biti dorastao situaciji, morate naučiti retoriku, manire, biti što uvjerljiviji da bi pobrali nagradu za najbolju iliti najoriginalniju masku.

Pokušala sam zaviriti u dušu jedne pokladne manufakture, vidjeti i osluhnuti kako teku pripreme za nadolazeću špicu maškara.Toliko entuzijazma i zadovoljstva, truda, strpljenja... a sjaj u očima tete Mande zbog novog kostima koji šiva svom najmlađem trećem unuku, e... i on će ove godine prvi put u maškaradu, biti će sunce bakino!

A što znači biti najbolji u maškarama?

To znači biti originalan, znači da se cijelu godinu govori samo o tebi... Ono što najviše oduševljava je količina energije koja struji tijelom kad krene povorka. Odjednom pod maskama svi postajemo veseliji, opušteniji i na trenutak možda ono što podsvjesno već i jesmo.

Koju ulogu ove godine igrate vi?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.