Lifestyle

Jaja današnjice

Današnja jaja imaju manje kolesterola i više vitamina D

Današnja jaja imaju manje kolesterola i više vitamina D

U posljednjih deset godina kolesterol je u jajima pao za 14 posto, dok je vitamin D porastao za 64 posto

Prosječna količina kolesterola u prosječnom jajetu je 186 miligrama, što znači da nije preporučeno jesti više od jednog jajeta na dan. Dnevna količina kolesterola u prehrani ne bi smjela prelaziti 300 miligrama. 

U posljednjih deset godina kolesterol je u jajima pao za 14 posto, dok je vitamin D porastao za 64 posto, pokazala je analiza američkog ministarstva poljoprivrede. 'Jaja su zdrava hrana u raznovrsnoj prehrani i još uvijek nije zdravo pojesti više od jednog dnevno', kaže nutricionist Jacob Exler.

Zašto jaja imaju niži kolesterol nije poznato, ali se pretpostavlja da je to zbog kvalitetnije prehrane kokoši. Povećanje vitamina D za 64 posto puno je lakše objasniti, jer farmeri hranu pilića nadopunjuju tim vitaminom, prenosi 24sata.hr

Umjereni unos jaja nije loše utjecao na razinu kolesterola kod ljudi koji imaju problema s njim pa ni na srčane probleme, ali još uvijek je zamjenska hrana bolja od jaja.

'Ako bi ljudi izbacili jaja iz svoje prehrane u potpunosti, oni bi ih vrlo vjerojatno zamijenili s nezdravom hranom', tvrdi nutricionist David Katz.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.