Lifestyle

Žrtve mode

Nošenje velikih torbi izaziva svakodnevne bolove

Nošenje velikih torbi izaziva svakodnevne bolove

Osim artritisa, vrlo lako se mogu pojaviti razni problemi s kralježnicom

Novo istraživanje koje je provela britanska udruga za kiropraktiku tvrdi da u današnje vrijeme, osim žena, pod utjecajem modnih trendova i velik broj muškarca pati od bolova uzrokovanih svakodnevnim nošenjem preteških i velikih torbi. Tako muške torbe u prosjeku teže i do šest kilograma te uzrokuju bolove u vratu i gornjem dijelu leđa, loše držanje tijela i druge zdravstvene probleme.

'Nošenje torbe jako utječe na držanje tijela i kretanje. Premda to možda ne primjećujete, vaše tijelo se prilagođava težini torbe, a ti loši efekti su još naglašeniji nego oni uzrokovani nošenjem visokih potpetica', tvrdi fizioterapeut Russell Stocker.

Prilikom nošenja torbe vrat se automatski naginje u stranu da bi olakšao nošenje tereta te omogućio raspodjelu težine, a to uzrokuje napetost i zatezanje.

Time se povećava udaljenost između vrata i ramena, što kasnije može uzrokovati bol u vratu i upalu mišića. Neprestano napinjanje vratnih mišića može utjecati na pojavu grčeva te bolova.

Nošenjem teške torbe na ramenu javlja se potreba za njegovim podizanjem, a to loše utječe na mišiće gornjeg dijela leđa te one koji podupiru kralježnicu jer se s vremenom umaraju i grče. Posljedica toga je da mišići neće moći pravilno podupirati kralježnicu uzrokujući loše držanje leđa i ramena. Dugoročna posljedica koje može uslijediti je artritis.

Osim artritisa, vrlo lako se mogu pojaviti razni problemi s kralježnicom, ali i išijas koji se manifestira bolovima u bedru i stražnjici.

Ruka na kojoj je torba nošena cijelo vrijeme je jako statična da bi se mogla održati ravnoteža za vrijeme hodanja, a tijelo se pritom znatno iskrvljuje jer nema mogućnosti njihanja ruku. Često se može pojaviti bol u statičnoj ruci koja lako postaje kronična.

Dugoročno gledajući, težina torbe utječe i na bokove i noge jer svojom težinom vrši pritisak na njih. A što je torba teža, to je i veći pritisak na noge te se zbog toga javlja bol u koljenima, a zglobovi se brže troše.

Upravo zbog brojnih zdravstvenih problema koje može uzrokovati nošenje teške torbe savjetuju se one sa širokim naramenicama, i to što bliže zdjeličnoj kosti, da bi se težina bolje raspodijelila.

Kiropraktičar Tim Hutchful savjetuje nošenje torbi preko ramena koje će pomoći u raspodjeli težine na cijelo tijelo, a ne samo na njegovu jednu stranu, dok se u slučaju nošenja težih stvari, poput laptopa, preporučuje ruksak.

Naravno, torba koju svakodnevno nosite treba biti što lakša, stoga bi trebalo izbjegavati nepotrebne stvari koje povećavaju njezinu težinu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.