Lifestyle

Još jedne zdrave grickalice

Za dobru liniju grickajte bučine sjemenke

Za dobru liniju grickajte bučine sjemenke

Ljuska se guli neposredno prije konzumiranja, ali treba paziti da se ne skine sivo-zelena kožica u kojoj se nalaze najhranjiviji sastojci

Ono što je najvažnije jest da jedna šaka bučinih sjemenki zadovoljava pola dnevnih potreba odrasle osobe za aminokiselinama, a vaš će organizam opskrbiti i važnim vitaminima i mineralima. Usto, bučine sjemenke nisu tako masne kao orašasti plodovi poput badema, lješnjaka ili oraha, a ipak imaju omega-3 masne kiseline, piše femina.hr

 

Dakle, kao prvo, bučine sjemenke (ili koštice, kako ih još volimo zvati), odličan su izvor mnogih vitamina i minerala, posebno cinka i željeza kojeg imaju tri puta više nego sako meso buče.

Bučine sjemenke su, uz laneno sjeme, definitivno jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za mnoge tjelesne funkcije - dobar vid, sposobnost učenja i pamćenja, koordinaciju, dobro raspoloženje...

Sjemenke bundeve imaju skoro deset puta veću hranjivu vrijednost od mesa buče, a čine 10% ukupne težine ploda. One obiluju mnogim vitaminima i mineralima te sadrže veći postotak željeza od mesa buče. Postotak bjelančevina u nekim vrstama doseže čak 31%, a sve esencijalne aminokiseline zastupljene su u optimalnom omjeru.

Šaka bučinih sjemenki zadovoljava pola dnevnih potreba odrasle osobe za aminokiselinama, a uspoređujući bjelančevine u tom sjemenju s bjelančevinama u mesnom odresku, sjemenke ih imaju više.

Kada kupujete sjemenke buče, vodite računa o porijeklu. Držite ih na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Ljuska se guli neposredno prije konzumiranja, ali treba paziti da se ne skine sivo-zelena kožica u kojoj se nalaze najhranjiviji sastojci.

Sjemenke možete pripremiti i tako da ih zapečete u pećnici i na taj način zamijenite kalorične i nezdrave industrijske grickalice. Osim toga, bučinim se sjemenkama ljepše zabavljati, čistiti ih i uz njih uživati u recimo filmu, čitanju ili radu... Svakako zdravije nego uz čips.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.