Lifestyle

Tko je kriv?

Tko je 'smjestio' krastavcu? Što gubimo ako ga ne jedemo

Tko je 'smjestio' krastavcu? Što gubimo ako ga ne jedemo

Tamnozelena boja krastavca znači da je svjež

Diljem Europe strah od bakterije E. coli u krastavcima za posljedicu ima izbjegavanje i ne kupnju tog sezonskog povrća. Ipak, izostavi li ga se iz prehrane gube se brojni vitamini i minerali koje nudi, poput kalija, vitamina C i folne kiseline. Krastavci su važna i zdrava namirnica koja je bogata vodom i ima vrlo malo kalorija.

Njihov sok je umirujući losion za kožu i kosu, a uz to koristan je za povećanje protoka urina, a kod reumatskih bolesti nadopunjuje učinak celera i soka mrkve. Kako je niskokaloričan odlična je dijetna hrana. Unutar tijela djeluje kao čistač organizma jer uklanja akumulirani "otpade" i otrove. Pomaže eliminirati i mokraćnu kiselinu pa je dobar i za one koji imaju artritis.

Krastavci su također dobri za smanjenje temperature i upala, a njegovi oblozi odmorit će umorne oči i ukloniti podočnjake. Dovoljno je staviti samo krišku krastavca preko zatvorenih očiju da bi se oči oporavile.

Svježi krastavac pomaže u smanjenju žgaravice ili želučane kiseline, ali i kod gastritisa i čira. Njegova koža bogata vlaknima te razina kalija i mangana koje sadrži reguliraju krvni tlak i osiguravaju pravilan rad crijeva, a odlični su i za reguliranje razine kolesterola. Magnezij iz njih opušta živce i mišiće te omogućuje da normalnu cirkulaciju krvi.

Krastavac se može jesti na mnogo načina, a najčešće je prilog u salatama, sendvičima i hamburgerima. Najbolji znak da je krastavac svjež je njegova tamno zelena boja, piše 24sata.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.