Lifestyle

Dijeta

Jedite pizzu i tjesteninu i usput mršavite

Jedite pizzu i tjesteninu i usput mršavite

Najveći učinak ovakav način prehrane imat će ako se potrudite da u svakom obroku unesete barem 10 grama otpornog škroba

Glavni razlog uspješnosti ove dijete je u tome što se bazira na hrani bogatoj otpornim škrobom, a to su ugljikohidrati koji se ne probavljaju u tankom crijevu, te tako osjećaj sitosti traje dulje.

Dok otporni škrob prolazi tijelom, stvara lančanu reakciju i smanjuje nakupine masnih stanica, čuva mišiće i metabolizmu daje dodatnu snagu pa nemate osjećaj gladi.

Među prvim namirnicama koje su lako dostupne je zelena banana koja, primjerice, ima 12,5 grama otpornog škroba, a tu su i zob, leća, grah, krumpir, tjestenina ili raženi kruh.

Najveći učinak ovakav način prehrane imat će ako se potrudite da u svakom obroku unesete barem 10 grama otpornog škroba, a najviše 15 grama.

Nakon što napravite plan za prvih sedam dana u kojem ćete biti na strožem režimu do 1.200 kalorija dnevno, krećete s drugim dijelom i pazite da uz prave namirnice ne prijeđete 1.600 kalorija dnevno. Drugi dio dijete traje 21 dan i tu se možete više opustiti, jesti dvije veće porcije u danu i ponekad zasladiti.

Izumiteljice ove dijete Ellen Kunes i Frances Largeman-Roth smatraju da je lako prihvatljiva, te se po ovim smjernicama može jesti cijeli život. Uz voće i povrće naučit ćete jesti one prave, a ne rafinirane ugljikohidrate od kojih tijelo nema koristi. Rafinirani ugljikohidrati pretvaraju se u glukozu, a posljedica toga je glad koja se stalno vraća. Ovim planom u mjesec dana možete izgubiti četiri kilograma.

Kako držati dijetu

- kombinirajte hranu tako da sadrži najmanje 10 grama otpornog škroba dnevno,
- pazite da na tanjuru bude trećina hrane s otpornim škrobom, a ostalo neka uključuje nemasno meso, mliječne proizvode, voće i povrće,
- bilježite što jedete,
- ako više vježbate i osjećate glad, uvedite i obrok više,
- ako ne gubite na težini, smanjite porcije,
- ako prestanete gubiti na težini, vratite se na prvu fazu,
- između dva glavna obroka planirajte male zalogaje.

Ideje za doručak

Pomiješajte 50 grama zobene kaše sa 120 mililitara toplog mlijeka pa dodajte nasjeckanu jabuku, dvije velike žlice badema i dvije male žlice meda.

U vodi prokuhajte 50 grama zobi i pomiješajte s nasjeckanom bananom. Dodajte jednu žlicu lješnjaka i pospite cimetom.
U mlijeko dodajte 50 grama kukuruznih pahuljica i 125 grama bobičastog voća.

Ideje za ručak

Propirjajte malo celera, mrkve, jedan crveni luk, malo bijelog luka za aromu, mrvicu origana, soli, papra i maslina na pet minuta. Dodajte dvije i pol litre vode i 200 grama leće. Recept se može prilagoditi tako da napravite klasično varivo, a uz tanjur leće dodajte i malo raženog kruha.

Pizza od šunke, kruške i gorgonzole. Izmijesite tijesto od kombinacije zdravog brašna i dodajte 75 grama svježeg sira, 25 grama mozzarele, jednu nasjeckanu krušku, 50 grama šunke, četiri žličice oraha i malo gorgonzole. Usto poslužite 50 grama brokule i 250 grama zelene salate.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.