Lifestyle

Sam svoj majstor

Sladoled iz 'domaće' radinosti

Sladoled iz 'domaće' radinosti

Napravite svoju najdražu ljetnu poslasticu

Ljeti gotovo da i ne prođe dan da se sladoledom ne zasladimo, iako ga i zimi obožavamo. Ovaj put ovdje se radi o posebno finom i kremastom domaćem sladoledu koji možete napraviti sa ili bez stroja za sladoled..po vašoj želji, i to s okusima vanilije, maline i čokolade, piše she.hr

Za osnovni sladoled od vanilije je potrebno:

1 mahuna vanilije, 500 ml mlijeka, 500 ml slatkog vrhnja, 200 g šećera, 8 žumanaca

ili za okuse po želji..

maline, čokolada, neslane pistacije ili sl.

Postupak:

1. Razrežite mahunu vanilije, pa sastružite sjemenke. Zakuhajte mlijeko s vrhnjem i pomiješajte sa 100 g šećera, mahunom i sjemenkama vanilije. Kad sve skupa provri izvadite mahunu.

2. Ostatak šećera pjenasto stucite s jajima na pari u metalnoj posudi iznad vode koja vrije. Tad lagano dok je zdjela još na pari, uz miješanje pjenjačom, ulijevajte vruće mlijeko s vanilijom. Maknite sve s vatre i uz miješanje hladite smjesu ili ju stavite u drugu zdjelu s hladnom vodom i miješajte.

3. Kad je hladno stavite smjesu u zamrzivač na najmanje četiri sata. Povremeno izmiješajte kako se ne bi stvorili kristalići leda ili smjesu zamrznite u stroju za sladoled. Domaći sladoled najbolje je pojesti u roku od tjedan dana.

4. Za varijaciju sladoleda od maline u ohlađenu smjesu od vanilije, prije zamrzavanja primiješajte 100 g izmiksanih svježih malina. Za čokoladni sladoled, hladnoj smjesi primiješajte 100 g otopljene čokolade, a za varijaciju od pistacija 50 g nesoljenih mljevenih pistacija.

Na isti način napravite i druge okuse sladoleda poput kokosa, lješnjaka ili marelica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.