Restoran "Kornat"
Nova mediteranska senzacija u samom srcu poluotoka
Od pastrve se mogu pripremati razna jela i namirnica je koja se često koristi na Mediteranu
Poznati zadarski restoran "Kornat", u suradnji s tvrtkom "Jadran riba" jedini je u Zadru za svoje goste pripremio posebno iznenađenje. Svake srijede, od 26. listopada pa sve do 1. travnja 2012. godine, u restoranu "Kornat" će se održavati Dani pastrve na kojima će svi gosti moći uživati u novoj mediteranskoj poslastici.
U sklopu Dana pastrva, restoran "Kornat" će svake srijede, sve do 1. travnaj 2012. godine, nuditi tri slijeda jela pripremljenih od jadranske pastrve (hladno i toplo predjelo te glavno jelo) uz čašu kvalitetnog vina Vinarije "Badel 1862", po jedinstvenoj cijeni od 100 kuna. Na kraju ćete se moći zasladiti i ukusnim desertom.
Jučer je nova ponuda restorana "Kornat" bila premijerno ponuđena građanima Zadra i njihovim gostima. Na meniju su se pronašle sljedeće delicije:
Hladno predjelo: pašticada od pastrve, tartar od pastrve, carpaccio od hobotnice.
Toplo predjelo: ''Bis'' špageti s dimljenom pastrvom i rižoto s friškom pastrvom.
Glavno jelo: pastrva al forno (prilog povrće i krumpir)
Desert: čokoladna torta
Sve je to još dodatno "usavršila" fina kapljica daruvarskog Sauvignona.
Inače, riječ je o jadranskoj pastrvi koju tvrtka "Jadran riba" uzgaja u Velebitskom kanalu u Lukovom Šugarju gdje je more jako velike stope čistoće, i, kako kaže glavni kuhar Pero Gering, prava je poslastica za sve gurmane. „Odlučili smo se za ovu novu ponudu kao bismo prezentirali novi jadranski specijalitet od pastrva uzgojenih u Jadranu, u Podvelebitskom kanalu. Želimo pokazati, i dokazati, kako Hrvatska ima novi proizvod koji će zasigurno osvojiti domaće, ali i svjetska tržišta, te zainteresirati Zadrane, Zadranke i sve strane posjetitelje koji vole i cijene riblje delicije", rekao nam je glavni kuhar.
Ugodnu atmosferu u restoranu "Kornat", osim vrhunskih delicija, omogućit će vam i ljubazno osoblje te opuštajući zvuci klavira u pozadini
Bogata vitaminima i mineralima, „siromašna" mastima i kolesterolom
Pastrva je plemenita riba brzih potočnih voda ili hladnih jezera, specifičnog izgleda. Na koži ima karakteristične crveno-crne točkice, na podlozi različitih (duginih) boja. Prosječno naraste oko 40 cm, ali ovisno o vrsti, može dosegnuti i više od jednog metra. Živi u slanoj i slatkoj vodi, ali i na prijelazu iz jedne u drugu, u tzv. bočatim vodama.
Po svom izgledu i obliku dosta nalikuje lososu, ali zato sadrži puno manje masti i blažeg je okusa.
"Meso morske pastrve je lako probavljivo, što je jako važno jer želimo zadovoljne goste koji jedu nekoliko sljedova, a da potom ne osjećaju težinu u želudcu", rekao nam je kuhar. Zato niti ne čudi podatak kako meso pastrve po svojoj strukturi spada u dijetetske namirnice jer ima manje masnoće, manje kolesterola i manje zasićenih masti, što istovremeno znači i manju energetsku vrijednost (prosječna energetska vrijednost iznosi 140 kcal na 100 g).
Pastrva je prava mala ljekarna i "vitaminska bomba". Bogata je esencijalnim ribljim uljima (uključujući omega-3 masne kiseline), proteinima, fosforom, selenom, željezom, niacinom, pantotenskom kiselinom i dr., te vitaminima B12, B6, A i B1. Ima zanemarivo male količine kolesterola, što je jako važno za današnje vrijeme u kojem se većina ljudi bori s tom bolešću.
Priprema jela s pastrvama
Od morske pastrve se može napraviti razna jela te uz nju poslužiti lagane umake i namirnice koji se inače koriste na Mediteranu. "Jako se dobro slaže s maslinovim uljem i vinima našeg podneblja. Najbolje su kuhane, no izvrsne su i pržene ili pečene", kaže nam Pero Gering.
"Ako ih kuhate na plavo, nakon pranja ih posušite papirnatim ručnikom pazeći da s kože ne skinete sloj sluzi koji će kuhanjem postati plavkast. Pečete li pastrve u posudi bez folije, pokrijte ih povrćem i podlijevajte vinom, a ako koristite foliju, prelijte pastrvu ribljom juhom i vinom", savjet je kulinarskog majstora.
"Preporučujem da pastrvu obavezno marinirate jer je riječ o prilično anemičnoj ribi, slatkastog okusa. Zbog te njene slatkoće, uvijek se mora dodati po mogućnosti gorki prilog. Tako npr., blitva kao prilog nikako neće ne pristajati uz ovu ribu jer je i ona sama po sebi slatka, zato prije odaberite gorki radič. Kao najbolje začine za pastrvu preporučujem timijan, mentu, korijander, bijeli papar, bosiljak. Uz ribu savršeno pristaje i umak od agruma koji se prelijeva preko ribe. Umak možete pripremiti od limunovog ili narančinog soka, soka od grejpa ili limete."
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.