Lifestyle

Zadržite dobro fizičko i psihičko zdravlje

Kako eliminirati uzroke svakodnevnog stresa

Kako eliminirati uzroke svakodnevnog stresa

Važno je identificirati faktore koji doprinose osjećaju stresa i naučimo živjeti s njima

Stres je svakodnevno prisutan u našim životima - bilo da se radi o stresu zbog računa, stresu koji svakodnevno doživljavamo u prometu ili zbog približavanja roka u kojem moramo završiti neki posao ili položiti ispit - činjenica je da smo svakodnevno pod stresom i da ga teško možemo izbjeći. Umjesto da stres izbjegavamo - mudrije je naučiti se nositi s njim, piše naturala.hr

Kronični stres opterećuje naše tijelo, njegovo fizičko i psihičko zdravlje i ako ga već ne možemo izbjeći trebamo pronaći načine na koje ga možemo ublažiti. Kao odgovor tijela na stres možemo navesti probleme sa srcem (ubrzavanje rada srca i poremećaj srčanog ritma), gastrontestinalne probleme (gastritis, ulkusna bolest), prekomjerno znojenje i glavobolje.

Jačinu migrene, glavobolje i količinu stresa kojoj smo izloženi je prvenstveno jako teško izmjeriti i pretvoriti u brojke. Na fizičkoj razini, glavobolja se javlja kada krvne žile u glavi pošalju bolni podražaj mozgu pri čemu stres može biti jedan od okidača. Kao posljedica stresa mogu se javiti i brojni psihički problemi - anksioznost, depresija, problemi sa spavanjem itd.

Mnogi su faktori koji doprinose osjećaju stresa - prema istraživanjima, novac i financijski problemi vodeći su uzrok stresa, zatim problemi na poslu i tek nakon toga problemi u obitelji ili s partnerom. Iako svi mi imamo različite okidače za stres - važno je da ih identificiramo i da naučimo živjeti s njima. Ovi će savjeti pomoći da, jednom kada otkrijete na koju ste vrstu stresa najosjetljiviji, ublažite njegov utjecaj i zadržite dobro fizičko i psihičko zdravlje:

1. Uzmite pauzu

Ako ste mislili da ste nezamjenjivi i da se ništa neće učinite bez vas - u zabludi ste. Umjesto da sagorite i posljednje atome energije na poslu, onog trena kada osjetite preopterećenost - uzmite pauzu. Sami ćete najbolje znati trebate li uzeti pauzu od desetak minuta ili otići na godišnji odmor bez mobitela i laptopa.

2. Ne preuveličavajte probleme

Ako volite zamišljati najgori scenario i mislite da će vas dva neplaćena računa smjestiti iza rešetaka - možemo reći da volite dramatizirati. Umjesto toga, hladno i trezveno se zapitajte koji je najgori REALNI scenario koji se može dogoditi, ne onaj koji možete zamisliti, i poradite na njegovom rješavanju.

3. Mislite pozitivno

Lakše reći nego učiniti, ali postoje načini kojima možete preokrenuti svoj vječiti pesimizam i jednom zauvijek naučiti se nositi sa stresom. Pazite na svoje misli - ako primijetite da je većina onoga što vam prolazi glavom negativna, definitivno je vrijeme za promjenu. Tehnike meditacije i autogenog treninga mogu pomoći.

4. Preuzmite kontrolu i prestanite okrivljavati druge

Prestanite sebe zamišljati u ulozi žrtve i počnite se smatrati kreatorom vlastitog života, što uistinu i jeste. Kreatori biraju kakav će im život biti - žrtvama se život događa. Ako ste odabrali ovaj posao, ovog supruga i ovakav život smatrajte to svojom odlukom, a ne žrtvom. Svaka vaša odluka iz temelja se može promijeniti ili tek malo preinačiti - sve ovisi o vama. Vi ste sami kreator svog života i vrijeme je da "krivca" potražite u ogledalu.

naturala.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.