Lifestyle

Nova godina prije svih

Otočje Samoa će već sutra dočekati 2012. godinu

Otočje Samoa će već sutra dočekati 2012. godinu

Samo se premješta u vremensku zonu svojih najvećih ekonomskih partnera Australije i Novog Zelanda

Povratak u budućnost je moguć, kao da poručuju s Pacifičkog otočja Samoa. Čelnici malog pacifičkog otočja smještenog u Tihom oceanu donijeli su čisto ekonomsku odluku - premještaju se u vremensku zonu svojih najvećih ekonomskih partnera Australije i Novog Zelanda. No da bi to napravili, morali su iz kalendara izbaciti petak 30.12., čime su postali prvi na svijetu koji će po našem vremenu već sutra dočekati 2012. godinu.

Samoanska premijerka Tuilaepa Sa'ilele Malielegaoi je objasnila: "Najviše poslujemo s Australijom i Novim Zelandom, s kojima gubimo dva radna dana svaki tjedan. Kad je kod nas petak, kod njih je već subota, a kad kod nas ljudi idu u crkvu nedjeljom, u Sydneyju i Brisbaneu je ponedjeljak pa se već obavljaju poslovi naveliko".

Samoanci su trenutno 21 sat iza Australije i 23 sata iza Novog Zelanda radi čega na raspolaganju imaju samo četiri radna dana. Pomjeranjem u drugu vremensku zonu, Samoa postaje prva koja će dočekati Novu godinu i to tri sata prije Australije i sat vremena prije Novog Zelanda. Pacifička Samoa je prešla u trenutnu vremensku zonu prije 120 godina kad su im glavni ekonomski partner bile SAD. Večeras će 180 000 Samoanaca leći spavati i probuditi se u subotu 31.12.

Turistima koji se nalaze na predivnom otočju se također posrećilo jer im se neće naplatiti "nepostojeći dan", dok će svim radnicima koji rade taj dan ipak biti plaćen. U turističkim zajednicama su se pak pobunili jer im krilatica "posljednje mjesto na Zemlji na kojemu vidite zalazak Sunca" više nema smisla.

Ipak, postoje prijedlozi da se počnu reklamirati kao zemlja u kojoj dvaput možete slaviti rođendane i godišnjice. Američka Samoa udaljena je samo sat vremena leta, a ona je na drugoj strani internacionalnog kalendara. Dakle, proslavite rođendan na Pacifičkoj Samoi nakon kojeg otputujete u "pacifičko jučer" u Američku Samou i opet proslavite isti rođendan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.