Lifestyle

Mali savjetnik

Prestanite se uspoređivati s drugima

Prestanite se uspoređivati s drugima

Uspoređivanje s drugima može biti motivirajuće i poticati te da budeš bolja, no također može biti i velika greška u ponašanju, pogotovo kod osoba bez izgrađenog samopouzdanja.

Takve osobe najčešće veličaju svoje mane, a umanjuju vrline dok kod drugih vide obrnutu situaciju.

Problem uspoređivanja s drugima najčešće se javlja s kompleksima, te se uspoređujemo s onima kojima se "divimo" što nam stvara još veće komplekse. Na primjer, listanje časopisa može biti frustrirajuće ako imamo višak kilograma, tada je teško shvatiti da ni te cure nisu tako savršene kako nam se čini.

Negativno uspoređivanje

Javlja se ako od sebe tražimo nešto što netko drugi obavlja s lakoćom, a zatim se ubijamo kritikom jer nismo jednako dobri u tome. Ako se osjećamo loše jer mislimo da netko ima nešto bolje od nas, posao, izgled, novac, dečka ...uspoređivanje vodi k rušenju samopouzdanja.

Pozitivno uspoređivanje

Pozitivno uspoređivanje može jedino biti ako nas stimulira da nešto učinimo bolje, ali da je naravno u okviru naših granica. Na primjer, ako nam se ne da učiti za ispit, "ako može ona, mogu i ja" je u tom trenutku pozitivna i motivirajuća usporedba.

Razmišljanje o sebi

Prvo pogledaj sebe, odgovori sama sebi na pitanja da li ideš u smjeru u kojem želiš, da li si zadovoljna svojim izborom karijere, jesi li ostvarila svoje snove, razvila svoje talente itd. Najbitnije pitanje je ono koje moramo postaviti sami sebi ali i u trenutku kada se uspoređujemo s nekim je: "Je li je osoba dala svoj maksimum, uzevši u obzir s čim raspolaže?"

Unutarnja sigurnost

Ako se stalno uspoređujemo drugima, to može značiti da nemamo unutarnju sigurnost. Osobe koje imaju izraženo samopouzdanje ne podliježu bezglavo trendovima, ne ovise o tuđem mišljenju, ne mijenjaju stajališta često i ne padaju u depresiju kada čuju kritiku na svoj račun. Oni percipiraju sve što se događa oko njih ali na kraju se uvijek vraćaju svojim stavovima.

Odaberi najdražu osobinu


Odaberi neku svoju osobinu kojom si zadovoljna (dobro kuhaš, brzo trčiš, znaš šivati ili crtati, sviraš neki instrument...) i pokušaj je razvijati i raditi na sebi kako bi postala ponosna na sebe i svoja postignuća. Usredotoči se na to da postaneš najbolja u onome što najbolje radiš i ubrzo ćeš se prestati uspoređivati s drugima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.