OPG Babac-Damjanić predstavio novitet
Restoran Pet bunara predstavio još jednu damu - ''Šinjorinu Dunju"
Interesantno je da riječ marmelada potječe od portugalske riječi za dunju - marmelo
Restoran Pet bunara jutros je, u sklopu najave za studeni 2012., premijerno predstavio još jedan gastro specijalitet. Organiziravši mini-degustaciju jela i pekmeza spremljenih od dunje, restoran Pet bunara javnost je upoznao s novim slatkim proizvodom obiteljskog gospodarstva OPG Babac-Damjanić - džem simboličnog naziva ''Šinjorina Dunja''.
Podsjećamo kako je to je već treći proizvod koji je nastao nakon uspješnih ''Šinjorina Smokva'' i ''Šinjorina Maruška''.
U restoranu Pet bunara kao izbor delicija s dunjom, šef kuhinje Mario Arbanas za danas nam je pripremio sljedeća jela/ slastice:
*Puretina s dunjom i crvenim paprom
*Patka (pačja prsa) sa Šinjorinom Dunjom
*Zapečeni (svinjski) lungić s dunjom
*Mousse od dunje
*Torta Šinjorina Dunja
Uz fantastične delicije od dunje ''maestra" Maria, za ovu posebnu priliku restoran Pet bunara ponudio je i degustaciju Kutjevačkog vina ''Maximo Bianco", posebno odnjegovanog vina od aromatičnih sorti Sauvignon Blanca i Traminca.
Ovim novim proizvodom, poljoprivredno je gospodarstvo mlade poduzetnice Sandre Babac iz Poljica nastavilo s uspješnom i prepoznatom proizvodnjom kvalitete po vlastitoj recepturi kao i s promocijom Zadra i Zadarske županiju na tržištu.
Da je kvaliteta, trud i autohtonost proizvoda OPG Babac-Damjanić prepoznata, govore podaci o već mnogim osvojenim nagradama , između ostalog i zlatna medalja koju su osvojili na četvrtom festivalu pekmeza, džema i marmelade 2010. godine u Dubrovniku. Ono na što su posebno ponosni je i skoro sudjelovanje na sajmu u Nürnbergu gdje će, uz potporu UNDP-a i Zadarske županije, svoju ponudu predstaviti na hrvatskom štandu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.
Zanimljivosti
Interesantno je da riječ marmelada potječe od portugalske riječi za dunju - marmelo! U Španjolskoj se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobila voćna poslastica, membrillo, koja se zatim hladi i reže na ploške te poslužuje samostalno kao desert ili uz mekane sireve. Inačica ove poslastice postoji i u Francuskoj, ali i kod nas, u Dalmaciji...
Inače, dunja potječe iz jugozapadne Azije, odnosno iz Perzije i Anatolije, a samoniklu je nalazimo i u srednjoj Europi. Ovaj plod bio je vrlo popularan kod starih Grka koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom i ispekli, a u grčkoj mitologiji je simbolizirala ljubav i sreću. Rimljani su iz dunje proizvodili eterična ulja i parfeme, a u Francuskoj se ne koristi samo u kuhinji već i u kozmetičke i medicinske svrhe. Ova ''zlatna jabuka" u 100 grama ima samo 57 kcal od čega 0,40 posto proteina., 0,1 posto masti i 15,3 posto ugljikohidrata. Bogata je dijetalnim vlaknima, bakrom i dobar je izvor vitamina C.
Ako se odlučite na uzgoj dunje, imajte na umu da njezina stabla vole zasjenjeno, ali ne i potpuno zaklonjeno mjesto na neutralnom tlu. Traže dosta malčiranja i zalijevanja dok su mlada. Također ih lagano valja obrezivati kako iste m omogućili cirkulaciju zraka. Dunje čuvajte u zatvorenoj plastičnoj vrećici do dva mjeseca ili ih stavite u zdjelu za voće i čuvajte na na sobnoj temperaturi, a u tom će slučaju prostor poprimiti njihov raskošan miris. Dunje se ne mogu konzumirati sirove, već kuhane ili pečene. Zbog velike količine pektina u svojoj kori, dunje se kuhaju i koriste za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica.
Restoran Pet bunara i OPG Babac-Damjanić za kraj vam poručuju: ''V'idimo se na Prvoj Gastro Dunji u studenom 2012. godine!"
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.