Lifestyle

Restoran i brunch bar Atrij

Otvoren "Atrij" - prvi brunch bar u Zadru i okolici

Otvoren

Osim što je riječ o prvom brunch baru u Zadru i okolici, Atrij će nuditi još noviteta unutar ugostiteljske ponude

Radovi na nekadašnjem kafiću u ulici Jurja Barakovića primakli su se svome kraju i s današnjim danom stari je Atrij ušao u povijest, a na njegovo mjesto došao je nov i osvježen restoran i prvi brunch bar u Zadru istog imena.

Sam koncept brunch bara kod nas je još uvijek stran i nedovoljno rasprostranjen što je velika šteta jer u svojoj ponudi jela i pića nudi veliku slobodu, maštu i raznorazne delicije po vrlo povoljnim cijenama. U zemaljama diljem Europe i svijeta ovaj je obrok  već naveliko prihvaćen i zapravo je uobičajena ponuda svakog ugostiteljskog objekta.

Novi Atrij među prvima će u Zadar i okolicu uvesti ovu zanimljivu i svjetski poznatu gurmansku praksu te će svojim gostima po prihvatljivim cijenama nuditi hranu i piće uz ugodan glazbeni repertoar i zabavu, rekao nam je u razgovoru povodom otvorenja Hrvoje Petričić, vlasnik tvrtke IPSE koja je prostor Atrija zakupila od Grada.

Hrvoje Petričić već je dugi niz godina vlasnik i poznatog zadarskog restorana Kornat stoga se može sa sigurnošću potvrditi da ima bogato iskustvo u ugostiteljskom poslu te da će ga u najboljem mogućem svijetlu primijeniti i u novootvorenom brunch baru. Restoran Kornat je jedna potpuno druga vrsta ponude i ambijenta, kaže Petričić, a za Atrij se nada da će postati kultnim mjestom u kojem će prvenstveno domaći ljudi, a potom i turisti, uživati u ugodnom druženju, laganim zalogajima i glazbi.

Od ranog jutra do kasno u noć, Atrij će biti tu za vas

Od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati, Atrij će svojom raznovrsnom ponudom jela i pića svoje goste dočekivati na način na koji niti jedan ugostiteljski objekt u Zadru to još ne čini, jer će se prilagođavati kako različitim ukusima tako i vrstama obroka prikladnima za određeni dio dana. Tako će se ujutro nuditi muffini, croissanti, tostevi, razne vrste omleta i kolača, ručak će obilježiti nešto jednostavnija jela poput pizza, pašti, ribljih i mesnih jela/plata, dok će se u večernjim satima restoran transformirati u bar ugodnog lounge ambijenta koji će zapravo povezivati više vrsta ugođaja - od lounge i living bara do cocktail bara s ugodnom, opuštajućom glazbom u pozadini, kaže Petričić.

Podsjećamo, prostor od 145 četvornih metara nekadašnjeg kafića Atrij iznajmljen je od Grada Zadra preko javnog natječaja po cijeni od 15 eura po četvornom metruIako se otvorenje novog restorana i brunch bara Atrij najavljivalo još prošle sezone, Petričić kaže kako su se radovi nažalost odužili zbog velikih problema s kanalizacijom i instalacijama te je nužna bila kompletna promjena istih. I recesija je, uz zahtjevnost radova, proces otvorenja malo usporila, ali sav trud i rad se na kraju isplatio jer je lokacija dosta atraktivna i gradu će zasigurno ponuditi vrhunski prostor za druženje i uživanje koji je na tom mjestu osjetno nedostajao", kaže Petričić.

Kakva će biti ponuda osvježenog prostora?

Restoran i brunch bar Atrij nudit će razne vrste jela podijeljene po grupama: od doručaka, ''Jutarnjeg buđenja", marendi, glavnih standardnih jela, deserata. ''Bit će to jedna vrsta hrvatske zalogajnice s domaćom spizom koja će cijenom biti pristupačna svima", kaže Hrvoje Petričić. "U ponudi jela smo se bazirali na dalmatinsko-hrvatsku spizu, uz koju će u ponudi biti i standardne pizze, pašte, salate za svačiji ukus ali i džep. Želimo ljudima u ovoj krizi ponuditi kvalitetu, ali i cijene u sladu s njihovim mogućnostima."

Atrij će nuditi i bogat izbor vina (domaćih i stranih) po povoljnim cijenama, domaći pršut, vrhunsku talijansku mortadelu izvrsnog okusa. ''Želimo napraviti jedno novo življenje u Atriju, cjelodnevno druženje i ''guštanje", a noćni ugođaj ćemo nastojati upotpuniti DJ-jem, laganom lounge glazbom i slično."

Ponuda će, osim svakodnevne i cjelodnevne ponude s menija, biti obogaćena i ponudom dana. Ona će se mijenjati svakoga dana, a kreirat će je sam šefa kuhinje. Za goste Atrija šef kuhinje će tako pripremati specijalitete koji će se moći kušati po vrlo povoljnim cijenama (otprilike 15 kuna). ''Želimo da nas od ostalih restorana, snack barova i dr. izdvaja različita i inovativna ponude i povoljne cijenama pristupačne svima", naglasio je Petričić

Inovativan i bogat menu zaštitni je znak prvog Brunch bara u Zadru i okolici

Meni je podijeljen na devet grupa jela: Brunch, Jutarnje buđenje (Rise & Shine), Sendviči, Bruschette i obročne Salate, Pašte, Pizze, Mesna jela, Riblja jela, Salame, Zalogajčići (Tapas). Osim što je riječ o prvom brunch baru u Zadru i okolici, Atrij će nuditi još noviteta unutar ugostiteljske ponude. Tako će u ponudi jela biti i plata raznoraznih vrsta salama koje će se naručivati na vrlo inovativan način. Naime, umjesto standardne podjele na više vrsta plata, različitog nazivlja i cijena, u Atriju ćete plate sa salamama moći naručiti „po dužini": plata od 0.50 m iznositi će 70 kuna, 0.75 m - 95 kuna, a od 1 metra 120 kuna.

Plate će biti koncipirane vrlo bogato i raznoliko te će nuditi od talijanske mortadele, Mozzarelle, pršuta, raznih vrsta sireva, maslina i maslinovog ulja pa sve do različito pripremljenih plodova mora.

Grupa jela „Jutarnje buđenje" također će biti vrlo zanimljiva i primamljiva ponudom, ali i cijenama. Između ostalog, nuditi će se razni tostevi i voće (6 kuna), zobena kaša i žitarice (15 kuna), muffini (9 kuna), dnevne torte (15 kuna), osvježavajući i cijeđeni prirodni napitci (25 kuna).

Tzv. Zalogajčići (Tapas) također će biti vrlo zanimljivi, pogotovo onima koji uz piće vole nešto „sitno" prigristi, a cijenom će biti prezadovoljni jer je riječ o svega 15 kuna koje će morati izdvojiti. Zalogajčići će nuditi pikantne škampe, marinirane inćune, srdele i sireve, dimljenu tunu ili pak brancin, pržene masline.

Što je zapravo Brunch?

Najjednostavnije rečeno, izraz brunch nastao je spajanje riječi breakfast (doručak) i lunch (ručak) u brunch! Brunch je raskošan obrok koji se poslužuje od ranih prijepodnevnih sati sve do poslijepodneva, a objedinjuje hranu koja se inače poslužuje i za doručak i za ručak. Iako se ovakav obrok proslavio u Americi, zapravo se radi o britanskoj izmišljotini: 1895. godine stanoviti pisac Guy Beringer naslovio je jedan svoj članak "Brunch". Umjesto ranog nedjeljnog ručka i teških obroka nakon dolaska iz crkve, predložio je novi obrok koji bi se posluživao oko podneva, počinjao bi kavom ili čajem, marmeladom i ostalim jelima koja se jedu za doručak, a postupno bi se prelazilo na teža jela.

Povijesni dokazi ipak potvrđuju da su u ležernim i dugotrajnim obrocima bogati i slavni uživali od pamtivijeka. Vrijeme dnevnih obroka, raspored sljedova, trajanje obroka i poželjne manire mijenjale su se s vremenom i s obzirom na različite kulture, no jedna se činjenica provlačila kroz sva ta razdoblja: samo su si vrlo bogati mogli priuštiti dovoljno vremena za dokono uživanje u luksuznoj hrani. Prvi brunchevi posluživali su se u otmjenim restoranima, a običaj pripremanja svečanih bruncheva kod kuće relativno je nova ideja. Brunch je savršena izlika za eksperimentiranje različitim jelovnicima i temama. Dekoriranje također ulazi u cjelokupni doživljaj.

Uz predivan interijer i dobru spizu, ''guštat će" se i u dobroj glazbi

''Imat ćemo noćna događanja, glazbena gostovanja, organizirat ćemo večeri poezije, kaže Petričić. ''Probat ćemo, osim ljeti, Poluotok oživjeti i zimi kada sve na njemu staje i pada u sivilo i prazninu, barem u ovom dijelu Poluotoka. Pokušat ćemo pomalo zanemareni a vrlo atraktivan prostor Atrija približiti ljudima u jednom posve novom opuštenijem ruhu."

Kada se 90-tih godina prošlog stoljeća otvorio prvotni kafić Atrij, u svom je izdanju tada nudio jednu posve drugačiju atmosferu i karakter. Nekadašnji je Atrij više pripadao francuskom stilu za starije, ozbiljnije generacije, uz skromnu i ne toliko inovativnu ponudu, kaže Petričić. Sada je stari prostor u potpunosti promijenjen, prenamijenjen, ugodnijeg i opuštenijeg ambijenta, pristupačnih cijena. Posebno je naglasio kako su trenutno aktualne ljetne cijene koje su nešto više od onih koje će vrijediti zimi kada će sve pojeftiniti za 20 posto.

''S našim smo partnerima (Velpro, Cromaris, Marex, Ledo, ...) napravili jedan skupni projekt u kojeg su oni ušli s dosta atraktivnim cijenama prema nama, a mi ćemo to probati opravdati jednako takvim cijenama prema našim gostima", objašnjava Petričić.

Unutrašnjost i dizajn

''Interijeru sam htio primarno dati jednu toplinu i ugodu koja je, po meni, prijašnjem prostoru uvelike nedostajala. Htio sam da se, kada čovjek uđe u naš novi prostor, osjeća pozitivno i da poželi sjest i uživat u svemu što vidi oko sebe", kaže vlasnik. Posebno atraktivan dio novouređenog restorana i brunch bara Atrij je veliki stakleni strop koji se prostire iznad glavnine interijera. Napravljen je s namjerom da ''otvori" unutrašnjost prostora i pruži više svijetla, kako ljeti tako i zimi, ali i da za vrijeme zimskih kišnih i snježnih dana gostima omogući romantičan doživljaj lupkanja kapljica kiše po staklenom stropu. ''Mislili smo na dosta pojedinosti jer prostor kao što je Atrij nije običan već traži detalje i posebnost. Nadam se da će se ljudima svidjeti novouređeni prostor i da će zaista uživati kada dođu", kaže Petričić.

Radno vrijeme Atrija bit će ujutro od 6 sati ujutro do 01 sat u noći

''Počinjemo s ranojutarnjim buđenjima i ponudom jela i napitaka za sve ranoranioce kako bismo im ponudili jedno ugodno i toplo mjesto prije započinjanja radnog dana, a završavamo s dobrom kapljicom i finim gastro užicima za savršeni završetak napornog dana", rekao nam je za kraj Hrvoje Petričić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.