Pet bunara
"Šinjorina Maruška": Povratak autohtonoj sorti za čaroliju okusa
I ovaj smo se put uvjerili kako su za razvoj ovog restorana ponajviše zaslužni kreativna energija, znanje i iskustvo
Restoran Pet bunara danas je organizirao promotivnu degustaciju jela spremljenih od svježih marašaka i pekmeza "Šinjorine Maruške" OPG-a ''Damjanić-Babac" iz Poljica.
Šef kuhinje Mario Arbanas, predstavio je zanimljiva jela, pa smo tako probali zadarsku pašticadu s maraškom, file mignon ''Pet bunara", pačja prsa ''Šinjorina Maruška", orzo-tto sa škampima, domaću tjesteninu sa maraškama, tortu pet bunara i tortu ''Šinjorina Maruška".
Uz delicije od maraške za ovu posebnu priliku savjet vlasnika je vino Žuti muškat, vinarije Kunčić. Ovo kvalitetno poluslatko vino ima vrlo lijep i zavodljiv miris slatkastih cvjetnih aroma pomiješanih s primjesama zrelog muškatnog grožđa. Okus je prvenstveno slatkast, ali istovremeno osjetno prisutnih kiselina, pa se slatkoća i živahnost izmjenjuju tijekom cijelog njegovog trajajnja. Slatko i mirisno, za muškat neobično bogato, a zbog dobro odmjerenih kiselina prilično pitko vino, te savršeno pristaje uz delicije s maraškama.
Uz delicije od maraške tj. posebno uz domaću tjesteninu s maraškama i s tortom ''Šinjorina Maruška'', Arbanas preporuča maslinovo ulje sorte Leccino vrhunskog proizvođača maslinovog ulja OPG-a ''M. Dušević" iz Ljupča.
I ovaj smo se put uvjerili kako su za razvoj ovog restorana ponajviše zaslužni kreativna energija, znanje i iskustvo. Upravo su to kvalitete koje su prepoznate i zbog kojih je ''Pet bunara'' mjesto u koje se gosti rado vraćaju.
''U vrijeme dok se svi kuhaju na plus 40 stupnjeva, mi - kuhamo!'', kazala nam je Sandra Babac iz OPG Babac Damjanić. ''Drago mi je da smo napravili ovaj happening s maraškom, gastro događaj koji ima budućnost. Ove godine malo smo podbacili u proizvodnji, ali nadamo se da će nam nulta godina, s novim pogonom i opremom, dobro doći za zagrijavanje do sezone od smokve, kad bismo trebali prezentirati novosti u projektu Šinjorina Smokva''.
Vladimir Babac, vlasnik restorana Pet bunara, kazao nam je kako sva jela s maraškom imaju prepoznatljiv okus, a sama maraška zdrava je, aromatična i ljekovita, te idealna za povratak autohtonim sortama u kontekstu gastronomskih delicija.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
LUKORAN - Uginula lešina dupina već dva tjedna stoji na škrapama kod mjesta Lukoran na otoku Ugljanu. Čitateljica javlja da nitko od odgovornih do sad nije reagirao.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.