Lifestyle

Probajte

Koja nas hrana čini optimističnijima?

Koja nas hrana čini optimističnijima?

Ljudi koji jedu puno voća i povrća gledaju optimističnije na budućnost, pokazuju nova istraživanja

Znanstvenici su otkrili da optimistični ljudi imaju višu razinu biljnih spojeva pod nazivom beta-karotena u njihovoj krvi. To je pigment koji se nalazi u narančastom voću i povrću te zelenom lisnatom povrću.

I prijašnje studije pokazivale su da namirnice s beta-karotenom imaju puno antioksidansa koji prema nekim istraživanjima imaju anti stres učinak.

'Ovo je prva studija koja direktno pokazuje poveznicu između optimizma i količine beta-karotena u krvi, odnosno organizmu', rekla je za Daily Mail doktorica Julia Boehm s poznatog sveučilišta Harvard.

U novoj studiji znanstvenici su mjerili razinu devet raznih antioksidansa u krvi, uključujući beta-karoten te vitamin E, kod tisuću ispitanika u dobi između 25 do 74 godina.

Objasnili su svoje prehrambene navike, dali uzorak krvi, a oni koji dnevno jedu tri ili više obroka s voćem i povrćem su optimističniji od ostalih. U toj skupini oko 13 posto ispitanika unosilo je u organizam više beta-karotena od ostalih.

Prošlogodišnja studija na sveučilištu Warwick također je pokazala da su najsretniji ljudi koju voće i povrće jedu do sedam puta na dan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.