Lifestyle

Najava

“Večer talijanske kuhinje“ u restoranu Pet bunara

“Večer talijanske kuhinje“ u restoranu Pet bunara

Zajednica Talijana osnovana je 1991. godine. Danas broji oko 500 članova, zajedno s aktualnom predsjednicom Rinom Villani.

 

Zajednica organizira tečajeve talijankog jezika, kazališne radionice, tečaj slikanja te različite tematske večeri, kakva je upravo i ova, a sve to u svrhu očuvanja talijanskog jezika i kulture.

U tomu će nam pomoći talijanska kuharica Beatrice Di Lallo i njezin suprug kuhar Darko Bukarica zajedno sa Šefom kuhinje Pet Bunara - Mariom Arbanasom.

Gospođa Beatrice podrijetlom je iz Napulja, a njen suprug Darko iz Zadra. Trenutačno žive na relaciiji Italija-Turska (Istanbul), gdje imaju svoj odlično uhodan restoran. Beatrice i Darko se kuharstvom bave više od 15 godina. Trenutno rade na izviđanju gastro ponude grada Zadra, a ujedno i na svom projektu na Dugom Otoku. Rad Beatrice i Darka bazira se na Slow Food filozofiji (za koju je restoran PET BUNARA nominiran prošle godine) i slijede tipičnu talijansku kuhinju. Projekt talijanske kuhinje u Zadru osmišljen je kao idea da je hrana kultura i identitet.

Ovi eventi su samo jedan dio projekta koji je u začecima. Vizija talijanske kuhinje u Hrvatskoj, poglavito u Zadru, je stara, i nažalost u većini slučajeva ne bazira se na kvaliteti. Hrvatska kuhinja ima puno mogućnosti jer posjeduje kvalitetne proizvode s kopna i s mora štujući tradiciju i isto tako i inovaciju.

Večer će svojom prezentacijom upotpuniti i naš uljar Mate Dušević iz Ljubča. OPG "Dušević" posjeduje vlastite maslinike zasađene na više lokacija u Ljubču u kojima se nalazi više sorti maslina a prevladavaju Oblica, Drobnica, Levantinka, Coratina, Leccino. Dobiveno ulje dolazi na tržište u tamnim bocama s etiketom Dušević. Za oleofile imamo šest vrsta ulja i to pet sortnih i jedno ulje od mješanih sorti tkz. selekcija. Zahvaljujući odabiru najmodernije tehnologije te stalnim usavršavanjem navedena ulja imaju sve karakteristike najboljih ekstra djevičanskih ulja što pokazuju brojne nagrade.

Uz delicije koje su se spremale pila su se domaća crna vina iz vinogorja Poljica-Vrsi.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.