Lifestyle

Kad završe dvadesete

Pogađa li i vas kriza 30-ih godina?

Pogađa li i vas kriza 30-ih godina?

Ako se približavate tridesetima i vrlo ste nesigurni u sva područja svoga života, onda će vas možda utješiti vijest da niste jedini. Točnije, mnoge žene pogađa kriza tridesetih godina.

Za većinu žena na svijetu 30. rođendan velika je životna prekretnica koju prati i mnogo stresa. Stvari najčešće nisu onakve kakve su one htjele da budu pa tako onda preispituju privatni i poslovni život, ali i same sebe. Pogađa li i vas kriza 30-ih godina? Provjerite imate li neke od navedenih 'simptoma'.

Potreba da se život dovede u red
Sada kada ste i službeno odrasli, možda ćete osjetiti potrebu da brzo posložite svoj život onako kako to društvo od vas očekuje. Ako niste u braku i nemate djecu, vrlo vjerojatno će vas uhvatiti panika i nastojat ćete brzo to sve riješiti. Ali tu mogu nastati problemi jer se takve stvari ne mogu riješiti brzo. Ako vas je uhvatila tjeskoba, najprije smirite sebe i poradite na sebi. Samo kad ste vi u redu, možete i svoj život dovesti u red. Dakle, bez panike, još uvijek ste mladi i sve stignete.

Laganje o godinama
Nakon 30, žene po prvi puta počinju lagati o svojim godinama. Većina ih to čini zbog pritiska društva koje očekuje da se u 30-ima riješe neke stvari. Ako ih žena nije riješila, može osjećati potrebu za zaštitom od suptilnih napada pa laže o godinama, odnosno prikazuje se mlađom. Iako to nisu strašne laži, žene ne bi trebale podlijegati takvim pritiscima, odnosno trebale bi biti ponosne na sebe i svoje godine.

Preispitivanje dosad učinjenog
Prije nego što će napuniti 30, mnoge žene imaju potrebu podvući crtu i zbrojiti sve napravljeno u životu. To uključuje reviziju stvari iz privatnog života, ali jednako tako i iz poslovnog. Problem je što se u pregledu života žene najčešće fokusiraju na ono što još nisu napravile i gube iz vida sve ono što su napravile. Nemojte da se to dogodi i vama. Dobro pogledajte sve ono što ste napravile, podsjetite se koliko ste energije uložile u to i budite ponosne na svoja postignuća. Još uvijek stignete napraviti mnogo stvari u životu.

Ljubavni život kao izvor stresa
Žene u kasnim 20-ima i ranim 30-ima vrlo teško doživljavaju prekid veze. Točnije, vrlo teško doživljavaju sve što se odnosi na ljubavne veze. Kako je pokazalo jedno istraživanje, ženama te dobi ljubavne veze izvor su konstantnog stresa i to neovisno o tomu jesu li same, u vezi ili u braku. One koje su same strahuju zbog nedostatka partnera, one koje su u vezi ili braku strahuju da to nije to. Ne čudi stoga što se mnoge žene te dobi odlučuju na prekid dugih veza, unatoč strahovima koje gaje.

Osjećaj žaljenja zbog 'promašenog' života
Već pri kraju 20-ih godina u mnogim se ženama javlja tuga i osjećaj žaljenja zbog života koji ne izgleda možda baš onako kako su ga zamislile. Velik broj žena nije zadovoljan svojim poslom, odnosima, slobodnim vremenom... Čini im se da su propustile prilike i da nisu izgradile život onako kako su htjele, a mnoge se u potpunosti osjećaju kao promašeni slučajevi. Takav osjećaj žaljenja je destruktivan. U redu je da sjednete i sagledate svoj život, ali budite svjesne da ste napravile najbolje što ste mogle i znale. Vi jeste izvor svoje sreće u životu, ali ne ovisi baš sve o vama. Najsretniji ljudi na svijetu svjesni su da su dali najbolje što su mogli, čak i kada stvari nisu ispale onako kako su oni htjeli.

Briga zbog novca
Većina žena u kasnim 20-ima i ranim 30-ima radi i zarađuje, ali te žene i troše, i to katkada nekontrolirano. Zbog svega toga i neizvjesne budućnosti, ali i dugova na raznim karticama i računima, žene jako brinu zbog novca. Kako se ne biste dovele u takvu situaciju, napravite svoj vlastiti proračun i držite ga se. Jedna od stvari koju svaka moderna žena mora znati je upravljanje novcem.

Uspoređivanje s drugima
Još jedna negativna popratna pojava ulaska u 30-e godine života je i uspoređivanje s drugima. Mnoge se misli tada roje u glavi žene: 'Moja prijateljica Ana već ima dijete od dvije godine', 'Marija je napredovala do rukovoditeljskog mjesta u banci', 'Moja sestrična koja je stara kao ja već je sama kupila stan'... Takve misli, kažu psiholozi, ne vode nikamo. Nikada nije dobro uspoređivati se s drugima jer ni ne znate kako su drugi napravili određene stvari. Jedino što možete je truditi se da svaki dan budete bolji, ali i da budete zahvalni na svemu onomu što već sada imate. Zvuči kao kliše, ali je istina i drugačiji način ne postoji.

Potraga za nečim višim i većim
Jedno je istraživanje pokazalo da žene u dobi od 25 do 35 godina traže dublji smisao života. Traže stabilnost u svom životu, pokušavaju proniknuti u same sebe te žele pronaći unutarnji mir. Nije stoga čudno što se mnoge žene u toj dobi okreću duhovnosti kako bi svome životu dale jednu novu dimenziju. Znanstvenici kažu da je to pozitivna stvar jer žene koje to čine obično bolje odolijevaju svakodnevnim problemima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.