Pametni trikovi
Kako uštedjeti kod kuhanja i kupnje hrane
Vremena su loša i svi imaju financijske probleme, ali bez hrane ipak ne možemo. Evo kako možete uštedjeti u kuhinji, a ne oskudijevati na hrani.
Odredite porcije
Prema jednom istraživanju, nutricionisti su utvrdili da je u jednoj porciji dovoljno 90 grama mesa. Ako pripremate ručak ili večeru, računajte da meso ne treba zauzimati oko četvrtine tanjura. Pravilnim rasporedom hrane štedite na novcu i održavate liniju, piše Eating Well.
Birajte meso
Fini komadi čistog mesa uvijek su skuplji, a drugi su komadi povoljniji i idealni za juhice, umake ili neke druge kombinacije. Planirajte obroke unaprijed i kupujte raznovrsno meso, pa i tu možete uštedjeti.
Tjestenina i riža
S ostacima povrća ili mesa lako možete napraviti salatu s rižom ili tjesteninom. Tako imate gotov obrok za idući dan, a uštedjeli ste novac jer ste iskoristili ostatke od ručka.
Povrće
Ponekad imamo nekoliko komada raznog povrća koje ne znamo iskoristiti, pa ga bacimo. No povrće se može izvrsno iskoristiti u raznim varivima ili uz meso i priloge poput riže ili tjestenine. Isprobajte razne kombinacije i možda pronađete novi omiljeni recept.
Kuhajte dvostruko
Ručak za dva dana redovna je praksa u mnogim obiteljima gdje majke i supruge rade puno radno vrijeme. I to je način uštede jer se hrana ne baca.
Ponesite ručak
Ponesete li ručak na posao, također ćete sigurno uštedjeti jer su meniji u kantinama i restoranima skuplji. Imate li ostatke od ručka, uzmite ih na posao za idući dan i nešto eventualno pridodajte.
Spremanje voća i povrća
Možda nemate tu naviku, ali ako voće i povrće koje treba stajati u hladnjaku zatvorite u plastične vrećice, dulje će trajati i zadržati svježinu. Stoga bi bilo pametno da uvedete tu praksu i na ta način uštedite pokoji novčić.
Spremanje kuhane hrane
Također pazite da kuhanu hranu pravilno pohranjujete jer nema koristi ako se pokvari, pa ste prisiljeni baciti cijeli ručak.
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Kuhanje hrane može poboljšati njen okus, ali može i promijeniti njen nutritivni sadržaj. Zanimljivo je da se neki vitamini kuhanjem gube, dok drugi postaju dostupniji organizmu, a sve ovisi od pojedinačnog odabira namirnica.
-
Izdvojeno
-
Rak vrata maternice je bolest od koje godišnje u Hrvatskoj oboli oko 300 žena, a 120 ih izgubi život, zbog čega se u Hrvatskoj 25. siječnja obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznatiji kao Dan mimoza, dok Europski tjedan prevencije traje od 20. do 26. siječnja.
-
Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a potkraj dana rast naoblake, osobito na otocima.
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.